2024. 18. Andrea, Ilma

Magazin

Térdfájdalom kialakulása, kezelése és megelőzése

| 2024. Feburár 29. 08:24:22 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

fotó forrása: pixabay

A térd egy nagy és összetett ízület, amely a combcsontot a sípcsonthoz köti. A combcsont, a sípcsont és a térdkalács az a három fontos csont, amely a térdízületet alkotja. Egy porc támasztja alá őket, feladata a csont védelme és az ütések elnyelése. A térdcsontokat a lábizmokkal összekötő inak miatt a térdízület nagyon rugalmas, és ezen túlmenően, a szalagoknak az is a szerepe is, hogy egyesítse az összetevő csontokat és stabilitást biztosítson a térdnek.

Természetes, hogy egy ilyen összetett ízület, állandó fizikai igénybevételnek van kitéve, így a térd duzzanat és fájdalom gyakran tapasztalható jelenség. Rengeteg esetben előfordulhat, legyen az hirtelen mozgás, térdsérülés, vagy egy trauma.

Ezenkívül térdfájdalom a következő helyzetekben is előfordulhat:

fizikai túlterhelés;

intenzív fizikai munka;

mozgásszegénység;

a megfelelő fizikai gyakorlat hiánya;

a lábizmok aktivitásának csökkenése.

Egyéb tünetek, amelyek a térdfájdalmat kísérhetik

Ha a fájdalom néhány napnál tovább tart, és még nyugalomban sem múlik el, akkor ajánlott szakemberhez fordulni. A térd fájdalma az érintett csontszerkezettől függően eltérő lehet, mondjuk érezhető az egész területen (törés), vagy az ízület egy részén (fertőzés). Ezenkívül a fájdalom nem mindig az egyetlen tünet, vannak más megnyilvánulások is, amelyek a fájdalmat kísérik, például:

  • ízületi instabilitás és/vagy merevség;
  • az ízület deformációja;
  • hőérzet a fájdalmas térd szintjén;
  • a térd kiegyenesítésének lehetetlensége vagy nehézsége;
  • a beteg nem tud járni, vagy csak nehezen;
  • nehézség a lépcsőn fel vagy lefelé;
  • a fájdalom akkor is fennáll, ha a térd nyugalomban van;
  • a beteg nem tud térdre feküdni;

Ezek a térdfájdalom kockázati tényezői…

Nemcsak a térdfájdalom kiváltó okai fontosak, hanem a kockázati tényezők is, amelyek viszont számosak. Az első ilyen az elhízás, mivel a plusz kilók további nyomást gyakorolnak a porcokra. A második az izomgyengeség, hiszen az izmok segítik az ízület stabilizálását, ezért erejük elvesztése növelheti a térdízületi balesetek kockázatát. Végül pedig ott van a sport, amikor további nyomás nehezedik az ízületekre.

Térdfájdalom kezelése természetes úton – lehetséges?!

Minél többet használjuk a térdeket, annál jobban elhasználódnak az ízületek. Másrészt minél kevésbé használják az ízületeket, annál gyengébbek lesznek a térdek. Pontosan ezért szükséges, hogy mindenki felismerje a mozgás és a pihenés közötti egyensúlyt, amely a térd egészségéhez szükséges. Ebben segíthet a térd fizikoterápiás eljárása, megkönnyítve a járást, méghozzá gyógyszeres kezelés nélkül.

Akárcsak a gyógytorna, a kezelés során alkalmazott gyakorlatok erősítik a térd izmait és biztosítják a rugalmasságot. Rendszeres kezeléssel a térdhajlat fájdalom teljesen megszűnik, de a terápia megkezdése előtt „kötelező” eljárás, hogy egy szakember felmérje az adott személy egyedi igényeit.

hozzászólok