2021. 20. Fábián, Sebestyén

Magazin

Nincs jó szezonjuk a gólyáknak

Antal Tibor | 2019. Június 13. 17:03:30 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

A szokásos Gólya Road Show keretében ma került sorra Baja és a környékbeli települések. Az MME munkatársai emelőkosaras kocsival keresték fel a fehérgólya fészkeket, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Mi az érsekcsanádi eseményekbe kapcsolódtunk be, ahol nem túl sokan látogattak ki a jeles eseményre. Nem is csoda, hiszen eredetileg egy másik fészek volt erre kijelölve, azonban ebben egyetlen fiókát sem találtak.

 

 

Mint Mórocz Attilától megtudhattuk, ez nem véletlen. A májusi pocsék időjárás ugyanis megtizedelte az állományt. Érsekcsanádon például az 5 fészekből csak kettőben találtak fiókákat, és azokban is csak kettőt a szokásos 3 – 4 helyett. Ami viszont pozitív ebben, hogy a megmaradt egyedek szépen fejlődtek, mivel emelkedett a fejadagjuk így.

 

 

A jelöléseknek köszönhetően “leshetünk” be a madarak olyan rejtélyes életfolyamataiba, mint a madárvonulás, az élettartam, a pár- és területhűség, a napi aktivitás és az élőhelyválasztás. A gyűrűzésnél a legfontosabb szempont a madarak épsége, így akár a helyszínen is dönthet úgy a gyűrűző, hogy a fiókák épsége érdekében nem történik jelölés. Ezúttal erre nem volt szükség.

 

 

 


hozzászólok