2020. 29. Magdolna

Közélet

Mi a helyzet a piacon?

Antal Tibor | 2019. Június 12. 19:08:16 | Utolsó frissítés: 12 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 Mai helyzet

 

Mint korábban beszámoltunk róla, egy hónapja megkezdődött Baján a városi piac felújítása 1.3 milliárdos forintos, 100%-os támogatottságú Európai Uniós pályázati forrásnak köszönhetően. (Pályázat: TOP-2.1.2-15-BK1-2016-00006). Ennek keretében új csarnokot is építenek a hátsó részen (a régit majd később lebontják) , így a fél piacot lezárták, és az árusok nagy részét kitelepítették az Újváros felőli  kínai bolt elé, valamint a Dr. Alföldi József térre, ahol eddig a baromfipiac volt.

 

A kínai bolt előtti részen van a legtöbb zöldség és gyümölcs árus

 

A mai piacra ellátogattunk, és árusokat kérdeztünk, hogy mik az eddigi tapasztalat. Nos, az Alföldi téren a ruha- és cipőárusok nem sok jót tudtak mondani. Ők vannak most a periférián, és emiatt kevesen mennek el a hátsó részig, így forgalmuk erősen visszaesett. A standok már fedettek, de az előző hetekben még nem voltak azok, és azoknak a bérleteseknek is ki kellett fizetni a bérleti díjat, akik eddig  emiatt nem tudtak kipakolni, hiszen a portékájuk megsínylette volna a napsütést, vagy az esőt.

 

A Dr. Alföldi József tér

 

A zöldségesek egyik fele a régi helyén maradhatott,. hiszen a fősor és a mellette lévő kis sor a csarnok végéig nincs lezárva. Viszont ők, és az itt található boltosok is panaszkodtak, hogy ennek ellenére alaposan csökkent itt is a vásárlási kedv. A Pünkösd ugyan erős volt az ünnepek miatt, de előtte és utána is gyenge forgalom tapasztalható. Szerintük ebben az is közrejátszik, hogy az emberek többsége kényelmes, és így hogy most csak messzebb lehet parkolni, sokan már inkább le sem jönnek.

 

 

Ugyanezeket mondták a kínai bolt előtti zöldség és gyümölcsárusok is. Panaszkodtak a csarnokban is. Vevő kevesebb, bérleti díj maradt.. Sokan már azt is fontolgatják, hogy inkább átjárjanak egy környező másik piacra, de az sem ilyen egyszerű. Nyilván mindenhol megvannak a bejáratott ügyfélkörrel rendelkező kofák, akik hazai pályán erős konkurenciát jelentenének.

 

A csarnokban sokan már 11-re elpakolnak.A fotó 8.30-kor készült

 

Akiknek viszont jóval pozitívabb a tapasztalatuk, az a fősor, és a kolbászsütő közötti folyosón (a Bajcsy – Zsilinszky utca felőli bódék és a csarnok közötti sáv)  árulók, ahová áttevődött a forgalom. Itt az eddigieknél többen megfordulnak, és olyan új arcok is, akiket az ezen a részen  régi árusnak számítók sem láttak soha.

 

Hurkát, kolbászt tessék – tessék!

 

Szóval nem egyszerű időszak áll piaci árusaink előtt, hiszen az eddig szerves egységet képező. és ezzel egymás forgalmát is erősítő piac, melyet a város talán lelkének is nevezhetünk, most széttagolt. A forgalma szinte mindenhol lecsökkent, de nem kizárt, hogy a vásárlók később megszokják az  átmeneti helyzetet, így ez még változhat. Ha meg elkészül a beruházás, lehet hogy épp fordul a kocka, és többen fognak lelátogatni az új környezetbe.

 

Egy elégedett vásárló

 

De addig még sok idő van. Az új csarnokot 2020. márciusára, a felújítás befejezését pedig 2020. szeptember 30-ra ígérik.

 

 

 


hozzászólok