2018. február 25. Mátyás

Magazin

Mit is jelent az advent?

Antal Tibor | 2017. december 01. 23:32:32 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

 

Az advent sokak számára csak annyit jelent, hogy vesznek egy szép koszorút, bemennek a Szentháromság téri gyertyagyújtásokra, majd a vásárban forralt bort isznak és kürtös kalácsot esznek, pedig a populáris dolgoknál sokkal többről van szó.  De akiket mélyebb érzelmek kötnek az adventi időszakhoz, azok ismerete is sokszor pontatlan.

Mit is ünneplünk adventkor valójában? Bán Béla, református lelkipásztor osztotta meg velünk gondolatait az ünnep előtt:

 

Advent

 

"A közvélekedéssel ellentétben az advent szó nem várakozást jelent és nem is előkészületet. Adventus Domini az Úr eljövetele. Kétségtelen tény, hogy a karácsony előtti négy hétben készülünk és várakozás is van a szívünkben karácsony vonatkozásában. De az egyházi év kezdete az Úr, tehát Jézus Krisztus eljöveteléről szól a keresztyén értelmezésben.

 

Michelangelo Caravaggio: Máté (Lévi) elhívása

 

    Hogyan jön el ez a különös isteni személy, aki önmagát legszívesebben Emberfiának nevezte? Számomra nagyon kifejező és magával ragadó Michelangelo Caravaggio festménye, Máté (Lévi) elhívásáról. A festményen egy saját bűvkörében, az arany tallérjaitól megigézett embert látunk, aki egy asztalnál ül. Megszűnt számára a környező világ, így az emberek is. Egy dologra szegeződik a tekintete, a pénzérmékre. A pénz hatalom, befolyás és még sok minden. Ez az ember ebből a megigézettségből nem akar és valószínűleg nem is tud kilépni. A kép jobb oldalán azonban a világosságból érkező Ismeretlen rámutat emberünkre. Ez a mozdulat valami olyasmit fejez ki, „nekem rád van szükségem”.

 

     Az Úr érkezése valójában ezt jelenti. Az önmaga zárt és leginkább öncélú világában élő embert Valaki meglátja, rámutat és megszólítja. Mindez történik azért, hogy az emlegetett bűvkörből legyen szabadulás. Megnyíljon a tér, benne az Isten világa és történhessenek emberi kapcsolatok. Az Adventus Domini meglát bennünket és kimozdítani szeretne.

 

    Számomra nagyon tömören ez az advent Bibliai üzenete. Lényegileg ma is ez a csoda történik meg, amikor emberek érintettek lesznek Jézustól. Az advent csodája az isteni közelítésben van."

 

                                                                                              Bán Béla

 

2017. december 1.

 

 

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment