2018. február 25. Mátyás

Közélet

Mi lesz a volt Vízügy laborral?

Antal Tibor | 2017. december 01. 22:59:54 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

 

Az októberi testületi ülés végén fordult kérdéssel Hajdú Miklós, a Sikeres Bajáért Egyesület frakcióvezetője Fercsák Róbert polgármesterhez az ügyben, hogy mi lesz az évek óta üresen álló volt Vízügyi Labor épületével a Sugó - híddal szemben, valamint a szintén kihasználatlan egykori Uránia mozival.

 

 Bejárat a Péter - Pál utca felől

 

Választ menetrend szerint a csütörtöki testületi ülésre kapott, melyből megtudhattuk, hogy a labor állami tulajdonban van és tulajdonos joggyakorlóként a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jár el. Az épület egykori használója, az Alsó - Duna - völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi, és Vízügyi Felügyelőség megszűnésével az ingatlant  az MNV Zrt. vagyonkezelésébe adta, jelenleg a Bács - Kiskun Megyei Kormányhivatal a vagyonkezelő. Baja Város Önkormányzata írásbeli megkeresést intézett az MNV Zrt Vagyonkezelők Vagyongazdálkodási Igazgatósága felé annak érdekében, hogy tájékoztatást kérjen a hasznosítási elképzeléseikre vonatkozóan. Válasz azonban egyelőre még nem érkezett a kérdésre.

 

A lépcsőt is már takarítani kellene, de nem ez a legnagyobb probléma

 

A frakcióvezető elfogadta a polgármester általiírtakat, viszont azzal kapcsolatban érdeklődött, hogy köti-e valamilyen határidő a Vagyonkezelőt a válaszolásra. Papp Zoltán jegyző azonban a jogszabályok között nem talált leírt határidőt, és állami szervről lévén szó, elképzelhetőnek tartja, hogy még hónapokig, esetleg évekig kell várni rá.

 

Tehát  sok mindent egyelőre nem tudunk, ha egyszer megérkezik a válasz okosabbak lehetünk. Addig is csak romlik az igazán frekventált helyen található épület állaga, amit egyébként energiatakarékossá még egy nagy felújítással is igen nehezen lehetne tenni a rengeteg ablaka miatt. A nyári vihar kidöntött az udvaron egy fát, azt legalább már eltakarították.

 

Számolja ki valaki gyorsan csak az ablak csere költségeit

 

A mozi épületével kapcsolatban pedig megtudhattuk, hogy az önkormányzat elsődleges célja volt, hogy az ingatlan egykori funkcióját visszaállítsa. Ezzel kapcsolatban 2010-ben megvalósítási tanulmány és gazdaságossági számítás is készült. Az akkori tervekben egy 150 fős nagyterem (3D-s technikával) és egy 60 fős kisterem szerepelt. A bekért ajánlatok alapján a hangtechnika 70 millió, az építészeti átalakítás 180 millió, az épület visszavásárlása pedig 65 millió forintba került volna.

 

Tavaly tél óta sem sok minden változott az Uránia mozinál

 

A tervek realizálásához azonban sem az önkormányzat, sem a Baja Vagyon Zrt. nem rendelkezik üzemeltetési tapasztalattal és anyagi forrással, így a Baja Vagyon Zrt. jelenleg egyéb módon igyekszik hasznosítani. Érdeklődők rendszeresen vannak az épülettel kapcsolatban, de komoly ajánlat még nem érkezett rá.Hozzászólok!

Facebook Google +
1
komment