2022. 18. Ilona

Magazin

Miben különbözik a koffeinmentes kávé a koffeinestől?

| 2021. December 27. 07:26:53 | Utolsó frissítés: 8 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Milyen eltérés fedezhető fel a koffeines és a koffeinmentes kávé között? Hogyan vonható ki a koffein a kávébabokból? Van mellékíze a koffeinmentes változatnak? Mivel függ össze az aromajegy, az ízhatás, a selymesség és az illat? Cikkünkben megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a témával kapcsolatban.

A koffeintartalom minimálissá válik

Vajon miben különbözik egymástól a koffeines és a koffeinmentes kávé?Az élénkítő hatás tekintetében biztosan más a kettő, ugyanis a mentes változat koffeintartalma a kezelések során minimálisra csökken, így gyakorlatilag nem is kell arra figyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőle naponta. Leginkább azok számára lehet ideális, akiket egészségügyi okokból tiltottak el a koffeintől, vagy kávéfüggőként folyamatosan ezt szeretnék fogyasztani. Nekik nem kell lemondaniuk a kedvenc italuk ízéről, selymességéről és illatáról, csupán egy finom koffeinmentes kávét kell választaniuk. Mitől lesz koffeinmentes a kávé? Két módszert használnak, hogy ezt elérjék. Az egyik eljárás során olyan vízzel engedik fel a nyers kávét, amely összetételének köszönhetően csupán a koffein oldódik ki a babokból, az áztatást követően pedig a babok megszárítása és pörkölése következik. A másik eljárás során pedig szén-dioxidos nyomás alatt kezelik a kávébabokat. Mindkettő ugyanazt eredményezi: minimálisra csökken a koffeintartalom.

Az aromajegyek, az ízhatás, a selymesség és az illat a pörköléssel függ össze

Sokan tartanak attól, hogy a koffeinmentes változatok nem nyújtják a kávézás élményét, és mellékízzel is rendelkeznek. Nos, a legjobb kávébabokból és a megfelelő eljárással elkészített koffeinmentes kávénak nem lesz mellékíze, sem pedig furcsa zamata, ugyanis a mennyei íz és a lebilincselő illat nem a koffeintartalomtól, hanem a pörköléstől függ. Szóval egy jó minőséget képviselő koffeinmentes kávé aromája és ízvilága bizony versenyezhet a koffeines változattal. Annak érdekében, hogy a kávé valóban kiváló minőséget képviseljen, elengedhetetlen, hogy megbízható online kávé shopból vagy üzletből kerüljön beszerzésre – erre mindenképpen oda kell figyelni.

A fotó forrása:
Africa Studio / Shutterstock.com

hozzászólok