2024. 3. Kornélia

Magazin

Közösen buliznak a verebek?

Antal Tibor | 2022. December 24. 09:50:54 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Pénteken a város határában járva arra lettünk figyelmesek, hogy bár még ha a képeken nem is látszik igazán, de egy nagy bokorban több száz veréb gyűlt össze. Hangosan csiripeltek, látszólag nagyon jól érezték magukat a decemberi napsütésben. Mivel nem ez volt az első alkalom, hogy ilyen jelenségbe futottunk bele, a téma szakértőjéhez, Kalocsa Bélához fordultunk, hogy tulajdonképpen ilyenkor mi történik, mivel abban biztosak voltunk, hogy a madarak nem karácsony megünneplésére készülnek.

– A képeken házi verebek vannak. A  viselkedésükhöz tartozik, hogy fészkelési időszakon kívül csapatokba verődnek például a madáretetők közelében. Egy-egy sűrű bokor védelmet biztosít nekik a ragadozókkal szemben, ami télen leggyakrabban a karvaly. Ebben az időszakban gyakran közös alvóhelyet is használnak bokrokban, fák ágai közt.
Magyarországon a házi veréb és a mezei veréb rendszeresen fészkelő faj. Egy harmadik európai veréb faj, a berki veréb fészkelését eddig csak egyszer sikerült bizonyítani. A berki verebet fészkelő fajként Magyarországon először  Bácsborsódon találta meg Tamás Ádám egy gólyafészekben,  “albérlőként”  2014-ben. A házi veréb többnyire magevő, de utódait előszeretettel táplálja különböző gerinctelenekkel – pl. lepkék, hernyók – magas fehérjetartalmuk miatt. 
Néhány évtizeddel ezelőtt nagyon gyakori fajnak számított. Kártevőnek tartották és irtották például Kínában, ahol több mint több mint kétmilliárd verebet pusztítottak el: ” Mao veréb-genocídiuma”. Mostanra tőlünk nyugatra nagyon megfogyatkozott és néhány területről el is tűnt: “Közel negyven év alatt 247 millióval csökkent az európai házi verebek egyedeinek száma”
A Magyar Madártani Egyesület Monitoring Központjának adatai szerint nálunk is csökken a házi verebek száma. Magyarországon a házi veréb és a mezei veréb is védett!- zárta sorait az ornitológus.

hozzászólok