2020. 23. Tekla

Magazin

Köszönjük, Magyarország!

www.mnamk.hu | 2019. Október 04. 18:16:30 | Utolsó frissítés: 12 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Hogy a német egységért mondott köszönet miért leginkább a magyarokra érvényes? Erre a 11.a osztályos tanulók, Németországból érkezett vendégtanáraikkal közös előadása keresett választ. A diákok és tanáraik, képzeletbeli utazáson vettek részt Berlinben, ahol az akkori történelmi eseményeket kutatták. A német tanárok a színpadon beszámoltak Kelet- és Nyugat-Németországban szerzett személyes tapasztalataikról, Németország felosztásáról, a német-német identitásról és a rendszerváltozásról.

 

 

A kollégiumi zenekar nagyszerű előadással, zeneileg valósította meg a leírt határ- és falélményeket az „Another brick in the Wall” című dallal. Ezt követően Dörte Christensen német igazgató beszélt arról, hogy a soproni határnyitással hogyan ütötték ki a magyarok a Kelet- és Nyugat Európa között húzódott német falból az első köveket. Arra bíztatta a diákokat, hogy álljanak ki a határok és kerítések nélküli Európáért, hiszen ahogy a tájat sem változtathatjuk meg önkényesen, úgy a fejek és a szívek sem tűrik, ha parancsolnak nekik. A rendezvény csúcspontja és vége annak a bátor magyar döntésnek a festői bemutatása volt, ahogy Ausztria felé megnyílt a határkerítés, és ezzel együtt az út is egy szabad és egységes Németország és Európa felé.

A műsor zárásaként ismét a kollégiumi zenekar következett. A „Zeit, die nie vergeht” című dallal az egész aula a történelem boldog pillanatát ünnepelte, és azt mondta: „Köszönjük, Magyarország!”

 

 

 


hozzászólok