2020. 23. Tekla

Magazin

Jelentősen emelkedtek a családi házak árai Baján

www.ingatlannet.hu | 2019. Október 02. 22:12:02 | Utolsó frissítés: 12 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Ilyen változást hozott 2019 nyara a Bács-Kiskun megyei ingatlanpiacra

 

A hazai ingatlanpiac az idei évben nagy átalakuláson ment keresztül, az árak ingadozása sok esetben már havi szinten is látványos volt. Bács-Kiskun megye általunk vizsgált települései között is akadtak olyanok, ahol csupán a nyári időszak 3 hónapja alatt is sokat változtak az ingatlanok átlagos négyzetméter árai.

 

Egyszer fent, egyszer lent

 

A vizsgálatunk alá vont városok családi házainak tekintetében a legnagyobb változás Baján történt idén nyáron. Itt júniusban 160 ezer Ft/m² átlagár jellemezte a családi házakat, mely augusztusra 180 ezer Ft/m² átlagárra emelkedett. Az elemzés időszakában Kecskeméten és Tiszakécskén átlagosan mindössze 3 százalékkal emelkedtek a családi házak négyzetméter árai. Ennek eredményeképpen Kecskeméten 346 ezer forintba, Tiszakécskén pedig 158 ezer forintba került egy családi ház egyetlen négyzetmétere idén augusztusban.

Mindezekkel szemben Kiskőrösön a nyári hónapokban folyamatosan csökkentek a házak átlagárai, így augusztusban 160 ezer Ft/m²-es átlagár jellemezte őket. Kiskőrös mellett Kiskunfélegyházán is leestek az árak, melynek következtében 186 ezer Ft/m² átlagáron lehetett hozzájutni egy családi házhoz az idei nyár utolsó hónapjában.

Az általunk elemzett városok közül pedig sem Kalocsán, sem Kiskunhalason nem változtak mérvadóan a családi házak átlagos négyzetméter árai. Így Kalocsán átlagosan 160 ezer Ft/m², míg Kiskunhalason 170 ezer Ft/m² volt egy családi ház ára a nyári hónapokban.

 

 

 

 

Bács-Kiskun megye nyári lakáspiacának meglepetései

 

A Bács-Kiskun megyei elemzésünk alá vont településeinek lakásai között nagyobb számban voltak azok, ahol olcsóbbak lettek az átlagos négyzetméter árak, mint azok, ahol drágultak.

A téglalakásoknál a vizsgált városok közötti legnagyobb, 6 százalékos árkülönböség, június és augusztus között Kiskunhalason volt. Ráadásul a kiskunhalasi téglalakások átlagára nem felfelé, hanem lefelé változott meg 224 ezer Ft/m²-re. A téglalakások esetében a második legnagyobb, 2019. nyári hónapjaira vonatkozó árkülönbség Kiskunfélegyházát érinti. Itt a téglaépítésű lakások átlagára szintén csökkent, méghozzá 272 ezer Ft/m²-re.

Június és augusztus között átlagosan 3 százalékos áremelkedés történ a bajai téglalakások áraiban. Ez négyzetméter árakra lefordítva azt jelenti, hogy míg júniusban átlagosan 228 ezer forintba került egy négyzetméter, addig augusztusban ez  az átlagár már 235 ezer forint volt. A vizsgált időszakban ugyancsak emelkedtek a téglalakások átlagárai Kalocsán, ahol augusztusban egy négyzetmétert átlagosan 243 ezer forintért kínáltak.

 

 

 

A panellakások átlagáraiban idén nyáron Kiskunhalason következett be a legnagyobb mértékű, csaknem 20 százalékos árváltozás. Itt júniusban a panelek átlagára 240 ezer Ft/m²-ről indult és augusztusra 202 ezer Ft/m²-re csökkent. A vizsgált időszakban nagy árkülönbséget figyelhetünk meg a kalocsai panelek esetében is, ahol augusztusban szintén 202 ezer Ft/m² átlagár volt a jellemző.

2019. júniusa és augusztusa között Baján és Kecskeméten egyaránt 3 százalékkal emelkedtek a panelek átlagárai. Azonban míg a Baján eladásra kínált panellakások átlagára 200 ezer Ft/m² volt, addig Kecskeméten átlagosan 408 ezer forintba került egyetlen négyzetméter az augusztusi hónapban.

 

 

 

Mit hoz az ősz?

 

Minden évben a tavasz és az ősz hónapjai a legerősebbek a hazai ingatlanpiacon. Úgy tűnik, magas árakra számíthatunk 2019 őszén is. Szakértők szerint októberben lehetnek legdrágábbak a négyzetméter árak. Az őszi ingatlanpiac azonban nemcsak az árak, hanem az adás-vételek szempontjából is sokkal aktívabb, a nyári időszakhoz képest.  Az elkövetkezendő hónapokban mintegy 170 ezer tranzakcióval számolhat el a piac.

 

 

 

 

 


hozzászólok