2020. 18. Piroska

Magazin

Ilyen lett az ulmi dereglye

Antal Tibor | 2019. Augusztus 16. 08:37:24 | Utolsó frissítés: 5 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Elkészült az ulmi dereglyék életnagyságú másolata az MNÁMK udvarában. A hajó a Hoffnung, azaz a Remény nevet kapta. Hivatalos átadó még nem történt, de az iskola tornacsarnokában zajló judotábor rengeteg vendége miatt ideiglenesen látogatható volt a héten.

 

 

Ulmi dereglye sok felé található az országban (pl. Kalocsán a Meszesi – Dunánál) de ez az első életnagyságú. Építésének célja a régi hagyományok bemutatása, hiszen annak idején a legtöbb sváb család ilyen vízi járművel települt hazánkba, majd a faanyagját a házépítéshez is felhasználták. Emellett a tanórák anyagába is be fogják vonni, egy tanösvény végig járásának részeként, valamint turisztikai látványosságnak sem utolsó.

 

A hajó belsejében múzeum található

 

A hajó építésének összköltsége több mint 24 millió forint volt, amit főként adományokból valósítottak meg, de a város is adott rá 1.5 millió forintot.

 

A dereglye eleje

 

Ugyanaz a másik oldalról

 

A hátsó “motorok”

 

 

Összességében az “ulmer schachtel” egy méltó emléke a környékbeli sváb közösségeknek, és ha esetleg hasonló özönvíz lenne, mint ami Noé történetében szerepelt, akár még a gyakorlati életben is hasznos lehet az újvárosiak számára.

 

hozzászólok