2024. 3. Kornélia

Magazin

Hova utazz télen Magyarországon belül?

| 2024. Január 25. 08:39:51 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

fotó forrása:pixabay

Ha úgy érzed, hogy neked is eleged van az otthon ülésből és szeretnéd kicsit félretenni a kaszinókat, ez a cikk neked szól. Bemutatunk pár olyan helyet Magyarországon belül, ahová télen is érdemes ellátogatni.

Tihany: A történelem és a természeti szépség félszigete

A Balaton partján fekvő Tihany híres lenyűgöző tájáról és történelmi jelentőségéről. Januárban a nyáron a tóhoz özönlő tömegek már rég eltűntek, így nyugodtan felfedezheted ezt a festői helyszínt.

 • A tihanyi apátság: Az égboltot uraló tihanyi apátság történelmi gyöngyszem. Az 1055-ben alapított bencés kolostor nemcsak spirituális központ, hanem olyan hely is, ahonnan panorámás kilátás nyílik a befagyott Balatonra.
 • A levendulamezők: Bár januárban nem virágzik a levendula, a mezők Tihany mezőgazdasági örökségéről tanúskodnak. A hófödte levendulamezők másfajta derűs szépséget kínálnak, amely csak a téli évszakban jellemző.
 • Helyi gasztronómia: A tihanyi tél meghívást jelent a helyi konyha élvezetére. A kiadós halászlé és a hagyományos magyar pörköltek melegséget és kényelmet nyújtanak a hideg időben. A helyi piacokon gyakran elérhetőek ráadásul kézműves termékek, például levendulaméz, amelyek megtestesítik Tihany lényegét.

Szilvásvárad: Téli csodaország a Bükkben

A Bükk hegység szívében fekvő Szilvásvárad januárban téli csoda világgá változik. Ez a kis falu Magyarország legszebb természeti tájainak kapuja így, ha még nem láttad télen, itt az ideje meglátogatnod.

 • Szalajka-völgy: A hófödte Szalajka-völgyben egy túra vagy egy lovas szánkózás kihagyhatatlan. A befagyott Szalajka-patak és a jéggel borított vízesések varázslatos téli látványt nyújtanak, amely tökéletes a fotózás szerelmeseinek.
 • Síelés és snowboardozás: A téli sportok kedvelőinek Szilvásvárad kiváló lehetőségeket kínál. A helyi sípályák talán kevésbé kihívást jelentőek, mint a nagyobb üdülőhelyeken találhatóak, így családok és kezdők számára tökéletesek.
 • A lipicai ménes: Szilvásvárad ad otthont Magyarország egyik leghíresebb lipicai ménesének. A farm téli látogatása egyedülálló élményt nyújt, amikor ezeket a fenséges lovakat a havas háttér előtt láthatjuk.

A kitaposott ösvényen túl: Magyarország rejtett gyöngyszemei

A január ideális időszak Magyarország más, kevésbé ismert úti céljainak felfedezésére. Ezek a helyek egyedülálló élményeket kínálnak, történelmileg és természeti szépségekben gazdagok.

 • Hollókő: Ez az UNESCO világörökségi helyszín a magyarországi vidéki élet élő példája. A fennmaradt falu és hagyományos palóc építészete bepillantást enged a múltba. Januárban a hófödte házikók és a csendes utcák olyanok, mintha egy tündérmesébe csöppentünk volna.
 • Egerszalók: A termálforrásairól ismert Egerszalók a kikapcsolódás paradicsoma. A mészkő alakzatokon lezúduló termálvíz egyedülálló természeti jelenséget hoz létre, amely a téli hó fényében különösen feltűnő.

A tél átölelése: Tevékenységek és ünnepségek

A magyar tél, bár hideg, tele van olyan tevékenységekkel, amelyek a legtöbbet hozhatjuk ki az évszakból. A január a hagyományos téli ünnepek és a szabadtéri tevékenységek felkarolásának ideje.

 • Korcsolyázás: A tavak szerte Magyarországon befagynak, és természetes korcsolyapályákat biztosítanak. Az olyan városokban, mint Budapest, kidolgozott jégpályákat állítanak fel, de a befagyott falusi tavon való korcsolyázás varázsa páratlan.
 • Téli fesztiválok: Sok településen tartanak téli fesztiválokat néptánccal, hagyományos zenével és helyi kézműves termékekkel. Ezek a rendezvények a magyar kultúra ünnepe és lehetőség a helyi közösségekkel való kapcsolatfelvételre.
 • Termálfürdők: Magyarország termálfürdői nem csak nyári látványosságok. A meleg, ásványi anyagokban gazdag vízben való fürdés hóesésben a magyar tél egyik legjellegzetesebb élménye. Így, bárhol is jársz, érdemes kipróbálnod.

hozzászólok