2019. február 23. Alfréd

Magazin

Horgászparadicsom gyerekeknek

Antal Tibor | 2018. június 24. 12:08:34 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

A napkárászok is igen mohóak

 

Ma egy olyan lehetőségre szeretnénk felhívni a családosok figyelmét, ami egy kitűnő szünidei közös program lehet a természet lágy ölén itt  Baján az alvégi városrészben, mégis kevesen tudnak róla városunkban.  A Bara lakótelep mögött a Belon Gellért utca (volt Népfront utca) - Vadász utca - Nagy Lajos király utca határolta területen ugyanis van egy tavacska (amit a google térkép sem jelöl), ami adottságai alapján kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy az óvodások illetve kisiskolások megszerezzék első horgászélményüket.

 

 

Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy jó kipróbálhatják a pecálást, a sikerélmények azonban minden bizonnyal elmaradnak, és így 10 perc után biztos, hogy ráunnak az egészre. Erre alaposan rácáfolt  eddigi összes látogatásunk, hiszen gyakorlatilag 10 másodpercenként van kapás. Igaz nem holmi fenevadakról van szó, csupán 5 - 10 cm-es kishalakról a naphaltól (napkárász) kezdve a vörösszárnyú keszegig. De ez pont elég arra, hogy gyermekeink élményben gazdagon éljék meg a napot, és közelebb kerüljenek ahhoz a sportághoz, amit a felnőtt magyar férfiak közül a legtöbben űznek.

 

Ez a hal már nagynak számít

 

Magáról a módszerről annyit, hogy mi kb. 40 éves úszós "Úttörő" pecát használtunk természetesen kis horoggal kis mélységre állítva, és csalinak csontit használtunk, ami kis kiszerelésekben is beszerezhető olcsón szinte bármelyik bajai horgászboltban. Ez nagyon fontos, mert olyan méretű csalit és horgot kell használjunk, ímit a legkisebb halak is be tudnak kapni.  A horgászás persze fokozott szülői felügyeletet igényel, nehogy véletlenül beleessenek a gyerekek a vízbe. Gyakorlati tanács, hogy a tóparton arra érdemes még figyelni, hogy csemetéink ne valami fa vagy bokor mellett pecáljanak, amibe könnyen belegabalyodhat a zsinór, amit persze utána a szülőnek kell kibogozni.

 

Kapásra várva

 

Elméletileg a tavacskán a gyerekek engedély nélkül pecálhatnak, de erre csak nem hivatalosan kaptunk  választ. Az viszont biztos, hogy az itt fogott halakat nem lehet hazavinni, hanem vissza kell engedni, hogy más is szerencsével járjon. Nagyon fontos még, hogy ügyeljünk a tisztaságra. A tó körül több kuka is ki van helyezve, ezeket a többség használja is, ennek ellenére azért van ami a vízben landol, így azokat is ki lehet fogni a különböző letört ágak, vízinövények mellett.

 

 

A tó körül pár pad is akad, hiszen az idősebb generáció is szokott ide járni horgászni, vagy akárcsak meditálni. Egy - két asztal és talán egy főzőhely is elférne még ebben az amúgy szépen karbantartott csodálatos zöld övezetben, melyben véleményünk szerint akár több lehetőség is van.

 

 

Természetesen a tó és környéke nem csak a halak élőhelye. Akad itt teknős, béka, szitakötő, vízipók és helyenként kacsák is, így ezek az állatok szokásait is közelebbről megismerhetik gyermekeink. Illetve azt is, hogy a múltkorihoz hasonló özönvíz szerű esőzés után milyen szerepe van a csapadékvíz elvezetésében.

 

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment