2023. December 1. Elza

Magazin

Gyerekcsizmák – mire figyeljünk oda, amikor megvásároljuk?

| 2022. Szeptember 13. 11:11:48 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Már önmagában az iskolába járáshoz, de a mindennapi viselethez is fontos, hogy gyermekünk lába megfelelően védett legyen. A fejlődésben lévő szervezetnek ugyanis kifejezetten káros lehet egy kényelmetlen és vékony cipő. Ezért érdemesebb a minőségibb, strapabíróbb gyerek bokacsizma és cipő modellek közül választani.

A minőség és a fazon nagyon fontos

A csizmák kiválasztásakor rendkívül fontos a minőségi és a típusbéli tényezőket is figyelembe venni. Az alacsony szárú lábbeliket hideg időben inkább kerüljük. A kicsik könnyen megfázhatnak már ősszel is egy szimpla sneakerben. Ellenben például a bokacsizma gyermekünk számára egy igazán praktikus viselet lehet. Mivel bokánál végződik, ezért jól védi a lábat, és praktikusabb, mint egy hosszú szárú csizma. Ehhez mérten viszont fontos az is, hogy a gyerekeknek vásárolt lábbeli vízhatlan és meleg legyen. Ezt viszont csak a minőségibb márkák tudják garantálni. Ha engedünk a kísértésnek és egy alacsonyabb minőségű cipőt választunk, az könnyen a csemeténk egészségnek rovására mehet. Felfázhat, és a sok talpalástól nem csak feltörhet a lába, de a gerincének sem tesz jót egy rossz cipő. Ezért inkább olyan megbízható, minőségi márkáktól kínáló áruházakból vásároljunk, mint például a CCC. A CCC márkái nem fognak csalódást okozni: a gyerek csizmák széles kínálata mellett a strapabíróságot is garantálják. Válogassunk bátran az olyan márkáktól, mint például a Nelli Blu vagy a DeeZee – többek közt.

Mérjük meg a kicsik lábát

Ha csizmát választunk, akkor nem érdemes kizárólag az ismert méretet alapul venni. A csizmák fazonja ugyanis többféle lehet. Ha csemeténk lábfeje szélesebb, akkor olyan kerekített orrú csizmát válasszunk, ami tágas lesz a lábfejének. Ugyanakkor a méretbe kalkuláljuk bele a vastagabb zoknit is. Ebből adódóan a pont jó méret már kicsi lesz. A legjobb tehát, ha a vásárlás előtt méretet veszünk a csemeténk lábáról, és a leírt méretek alapján nézünk számára csizmát. Mind a gyerek bokacsizma, mind a magas szárú csizmák esetén pedig érdemes a bokaívet is figyelembe venni. Néhány gyermeknek ez keskenyebb, ám van, akiknél erősebb. Utóbbi esetben például egy bokánál szűkített fazon már kényelmetlen lehet.

Nem mindegy a cipő felsőrészének anyaga sem

A csizma kiválasztásakor vegyük figyelembe a lábbeli anyagát is. Télre és őszre a gyermekünk számára vásárolt csizma strapabíró, nehezen átázó anyagból készüljön. Ezért a velúr cipőket jobb, ha kerüljük. A lurkók sokat szeretnek rohangálni, a velúr pedig igen sérülékeny anyag. A cserzett bőr viszont remek választás lehet, ahogyan a különféle szintetikus anyagú lábbelik is. Azonban ha lehetséges, mindkét esetben a könnyű tisztíthatóságot is vegyük figyelembe. Az olyan csizmák, amelyek textil betoldással rendelkeznek nehezen tisztíthatóak, ráadásul nagy eséllyel beáznak. A kicsik számára inkább olyat keressünk, ami nem ázik be azonnal, elvégre ők még télen is imádnak kint játszani két tanóra között a hóban. Erre pedig gondolni kell.

hozzászólok