2024. 20. Rafael

Magazin

Érdemes ellátogatni Máltára?

| 2023. Október 18. 09:37:16 | Utolsó frissítés: 8 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Young girl by the pool

Számos oka van annak, hogy Máltára látogassunk, ezek között a legfontosabb, hogy itt biztosan nem fogunk unatkozni. A strandok, a vízi sportok, a történelem, a kultúra, a természet – és a listát a végtelenségig folytathatnánk. Röviden: Málta egy olyan hely, ahol mindenki talál kedvére valót.

Multikulturalizmus

Málta mérete ellenére stratégiai fekvéssel rendelkezik a Földközi-tengerben, és multikulturalizmusáról híres. Az ókorban a föníciaiak és a karthágóiak birtokolták. A modern időkben sok éven át a Máltai Lovagrend székhelye volt, a 19. században pedig brit gyarmattá vált. A második világháború idején a sziget kulcsszerepet játszott a brit haditengerészeti és légi bázisaként a Földközi-tenger középső részén. Ebben az időben Máltát számos szicíliai olasz és német támaszpont támadta meg. A sziget gazdag történelme azt jelenti, hogy olyan ősi maradványokat találhatunk ott, mint például a szomszédos Gozó szigeten található Ggantija templomegyüttes. Vallettában található a Nemzeti Háborús Múzeum, amelyet az első világháborúnak, a két világháború közötti időszaknak és a második világháborúnak szenteltek. A Máltai Lovagrend hagyott maga után egy kikötőt, egy kórházat és egy erődöt, valamint egy kis Nagy-Britanniát – az angolt, amely a máltaiak második hivatalos nyelve, bal oldali közlekedést és számos piros telefonfülkét.

Szeretsz búvárkodni?

Beautiful woman in the pool

Akkor itt a repülőjegyed az utazáshoz: https://www.esky.hu/repulojegy/0/0/co/mt/malta. Málta és a környező szigetek az egyik legjobb búvár célpont a Földközi-tengeren. Bár itt nem találsz egzotikus trópusi halakat, és ritkák az olyan nagy példányok, mint a tonhal vagy a cápa, a víz alatti világ rengeteg egyéb látnivalót kínál. A barlangokban sügér, seriola, pagrus, tintahal és óriáspolip található. A búvárok egész évben látogatják Máltát, és télen is szívesen merülnek, mert a víz hőmérséklete ekkor sem süllyed 13 Celsius-fok alá. Számos búvárklub egész napos kirándulásokat szervez Gozóba vagy Cominóba, mivel ezeknek a szigeteknek a partja kiváló búvár körülményeket kínál. A búvárok számára érdekes kihívást jelent a tengerfenéken nyugvó két roncs – egy brit romboló Marsamxett kikötőjében és egy szándékosan elsüllyesztett óceáni vontatóhajó Cirkewwa közelében.

Gasztronómiai kirándulást tervezel?

Tedd azt! A máltai konyha finom. A különféle kultúrák hatására az olasz és az angol konyha dominál a szigeten. Szicília közelsége azt jelenti, hogy számos tészta főételt fogyaszthatunk, a sok éves brit uralom és a rengeteg turista pedig előírja a steakek, a fish and chips és az almás pite jelenlétét. Máltának azonban megvannak a maga különlegességei is. Ide tartoznak azok az ételek, amelyekben a fűszernövények és a zöldségek játsszák a főszerepet, mint például a paradicsom, a zöldpaprika, a tök és a padlizsán. Rengeteg hal és tenger gyümölcse van étlapon – főzve, párolva vagy sütve szolgálják fel. A máltai specialitások közé tartozik a bragioli, azaz a marharulé. Vékony marhaszeletekből, darált húsból áll, szalonnából és tojásból készült töltelékbe csomagolva. A tradicionális máltai étel a nyúl, sokféleképpen elkészítve. A helyiek körében népszerű a nyúlpörkölt, amelynek elkészítéséhez májat és vesét is használnak.

Elbújnál a világ elől?

Happy friends on the beach

Ha nyugalmat és békességet keresel, távol a tipikus turisztikai helyektől, és elsősorban pihenni szeretnél, érdemes Cominóba menni. Málta és Gozo között található sziget, ahol csak egy szálloda, néhány épület, egy rendőrőrs, egy kis kápolna és egy temető található. Képzeld, csak két autó van a szigeten – egy teherautó szállítja az árukat és egy terepjáró a Comino szállodából az ide utazókat. A sziget legérdekesebb helyei a Kék Lagúna és a madárrezervátum. A lagúnát gyakran látogatják a turisták, akik Máltáról Gozóba hajóznak, így ott nehéz nyugalmat találni. A szigeten három kicsi, homokos strand, továbbá számos barlang és öböl is található, amelyek ideális helyet kínálnak úszásra, búvárkodásra és napozásra. Inkább egy másik helyszínre repülnél? Az eSky ehhez az igényedhez is kiváló alternatívákat kínál: https://www.esky.hu/repulojegy. Érdemes szétnézni a linken!

hozzászólok