2020. 11. Lili, Nóra

Magazin

Láttál már rondább buszmegállót?

Antal Tibor | 2015. Január 22. 11:44:36 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

       A 90-es évek elején az egyik legjobb barátommal nyári diákmunka keretében barackot szedni voltunk valahol a városhatáron kívül az 55-ös útról lekanyarodva. Hazafelé viszont egy zápor miatt behúzódtunk egy hatalmas buszmegálló alá ami annyira piszkos volt, hogy ujjainkkal feliratokat tudtunk készíteni a falára, hogy “valami hasznossal” üssük el  az amúgy kárbavészendő időt. Nos akkor is meglepett, hogy a “graffitijeink” még több év múlva is tisztán olvashatóak voltak.

      Az viszont még jobban, hogy a napokban arra járva szembesülnöm kellett azzal, hogy bár a mi “művészetünk” már tova tünt (valószínű az önpiszkosodás áldozata lett), a pavilon viszont még mindig áll, és a helyzet a tisztaságával kapcsolatban továbbra sem javult.

 

Ön szívesen várakozna egy ilyen buszmegállóban?

 

A stílussal elvétve azért találkozhatunk még országszerte más felé is (ami fölött  igencsak eljárt az idő), de nem ezzel van a legnagyobb probléma. Az épitmény ugyanis tisztának nem igazán mondható, és egy alapos festés is ráférne. Az ablakairól már ne is beszéljünk.

 

Dupla dinamit – valahogy ez a Van Damme  film jutott eszembe.

 

E nem mindennapi látvány kapcsán gondoltam teszek egy körutat Baján, hogy feltérképeztem vajon milyen körülmények között is lehet a többi megállónál várakozni.

 

A pályaudvarok

 

 

Pályaudvaraink kapcsán azon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mind kettőt az utóbbi időkben sikerült felújítani pályázati pénzeknek köszönhetően is. A helyi beszpályaudvarral kapcsolatban elsősorban 2 kritika szokott megfogalmazódni. Az első, hogy nincs annyira a központban, mint előzőleg a Jelky téren (aki vonattal érkezik a városba, annak viszont ez nem biztos hogy baj), a másik pedig, hogy a  beállók bár kétségtelenül kecsesek, nem igazán védenek az eső ellen.

 

 

       A távolsági buszmegállóban természetesen megmaradt a váróterem, a peron mellet viszont nincs semmiféle menedék az eső elől, de mondjuk az átépítés előtt sem volt. Az egyéb körülmények viszont sokat javultak a felújítással, és az utasok tájékoztatása is nagyságrendekkel jobb a sötétben is jól olvasható digitális rendszerrel. A fekete korlátok azonban nem a legstabilabbak, ezeket már többször javítani kellett.

 

Buszmegállók

 

      A buszmegállókkal kapcsolatban három csoportot különböztethetünk meg. Az első a már bemutatott szocreal tipusú beállók, amiből már nem sok van a városban. Az kétségtelen, hogy nem a legszebbek, de  erősebbek és ezáltal -mint a példa is mutatja- időt állóbbak modern elődjeiknél.  Ugyanis  az utóbbi évtizedekben épült általam második csoportba sorolt megállók oldalfalai plexiből vannak, és mivel nem ütnek vissza, ezért az éjszakák során magukat az adott pillanatban és állapotban erősnek érző “emberek” előszeretettel levadásszák őket.

 

A piaci megálló is kicsit széllel bélelt

 

A harmadik csoportba azokat a megállókat soroltam ahol semmi sem véd az eső ellen. Ezek általában mellékutakon, és a kisebb forgalmú helyeken vannak, viszont kissé meglepő módon a kórház főbejáratával szembeni várakozó helyen sincs fedett rész (a másik oldalon viszont van).

 

 

Nem beszéltünk még arról, hogy milyen környezeti és zajszennyezést kapnak azok, akik mondjuk a Czirfusz a Rókus és a Damjanich utcában laknak a sok helyi és távolsági járat miatt, de ez majd egy másik téma lesz.

Átépítésre vár a Jelky tér, ahol a napokban a fák tetejét vágták vissza a szakemberek.

 

A tér átépítésekor valószínűleg a pavilontól, és a beállótól is elköszönünk. Több is veszett Mohácsnál.

 

Összességében ahogy látom nagy dilemma a buszmegállók építése. A régiek nem túl szépek, az újak többségét megrongálják. Gondolom nem kevés pénzbe kerül a beszerzésük, és a folyamatos felújításuk sem a károkozók miatt.

De talán erre is lesz majd valamilyen pályázat, mert az isten mentsen meg minket attól, hogy ez miatt is legyen egy új adó.

A legbalesetveszélyesebbek pedig azok a megállók, ahol a buszoknak nincs kialakítva ( vagy nem is lehet kialakítani) öböl, így kockázatos őket a jegyvásárlás miatt néha elhúzódó várkozásnál megelőzni, pláne ha az ember már türelmetlen.

 

A tavalyi járda kampány elérhette vona  a volt gyermekkórház előtti megállót is.

 

Zárásként még egy két box-kiállás

 

A “legpőrébb” megálló értelemszerűen a strand közelében van.

 

Szabadság utca: ablakok nincsenek, az ereszcsatornában biogazdálkodás

 

+18-as karikás graffiti a Lőkert soron

 

A köztemetőnél jónak mondható a helyzet

 

Hűtőház: ez a pad meg a kuka sem mai gyerek

 

A szemetet azért a Szegedi úton is van hova dobni. a többiről meg már beszéltünk.

 

Kárpátalja – pár éve jártam ott. Na ilyen már nálunk sincs.

 

Ha valaki esetleg tud még hasonló kuriózumokat nyugodtan küldje el nekünk. Akár Baja környéki településekről is.

A legjobb képet egy sörrel jutalmazom.

De az oldalunkat is lehet lájkolni a facebook-on:

https://www.facebook.com/sugopartihirek

 

 

 

hozzászólok