2019. január 16. Gusztáv

Magazin

Egy szelet régi Baja éledt újjá

Antal Tibor | 2018. november 21. 18:36:50 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Ilyen lett - 2018. november 21.

 

Bizonyára sokaknak feltűnt már, hogy az évtizedekig romos régi Monostori úti vámház fel lett újítva. A munkálatok nagy része idén januártól augusztusig zajlott le, míg utolsó fázisként a vörösfenyőből készült kapu a héten került a helyére.

 

 

A vámházat (csakúgy mint szentistváni társát)  Nagy András, egykori helyi főépítész tervezte, akinek nevéhez  számtalan a város mai képét  meghatározó épület alkotása fűződik. Többek között ő tervezte a Türr emlékművet, a Szent Rókus Kórház több pavilonját (pl. a régi szülészetének emblematikus épületét), a Vasvári Pál utcában a focipálya lelátóját és környezetét, számtalan iskolát  (pl. Kiscsávolyi,Vöröskereszt téri, Bajaszentistváni, volt Központi 6 tantermes épülete), a piac kialakítását, 5 óvodát (Kinizsi, Fehérló, Damjanich, Madách, Kiscsávolyi), és még sorolhatnánk.

 

Baja város egyik jelképe, a Türr emlékmű is Nagy András tervei alapján készült

 

A felújítás részleteiről a két tulajdonost, Fenyvesi Józsefet, és Takács Évát kérdeztük.

 

Ilyen volt - 2017. augusztusi állapotok

 

- Nem rég költöztünk Bajára épp a vámház környékére, és a helyi védettség alá tartozó különleges  épület megjelenésével egyből felkeltette az érdeklődésünket. 2017-ben sikerült is megvásárolnunk.  Akkor már közel 30 éve lakatlan volt, és ez idő alatt értelemszerűen állaga eléggé leromlott. 

 

 

Szerettünk volna róla többet megtudni, ezért felkerestük a Türr István Múzeumot,  Baja város önkormányzatát, valamint a környéken élőket.  Dokumentumokat, képeket  kerestünk, és eredményes volt a kutatásunk. Az önkormányzatnál talált tervek szerint a vámházat 1933-ban tervezték, azonban ez korántsem biztos, hiszen egy 1927-es fotó is előkerült róla.

 

Az 1933-as tervrajz

 

A vámháznál a Bajára délről érkező (szeremlei, dunafalvai, bátmonostori, nagybaracskai) a piacra igyekvő gazdáknak,  vámot kellett fizetnie egészen az államosításokig. Utána egyszerű családi házként funkcionált. A város többi bejáratánál is voltak  vámházak hasonló célból.

 

Az 1927-es fotó

 

A korabeli fotónak köszönhetően felcsillant az épület  eredeti állapotban való felújításának lehetősége.  Hogy ezen formájában tudjuk felújítani, pályázatot nyújtottunk be  a Bajai Épített Örökség Pályázatra, és  nyertünk  2.297.781 forint vissza nem térítendő támogatást.  Megkerestük  Stéhli András és Saller Ákos építészeket, és segítségüket kértük az egykori vámház eredetiben való felújításának megtervezésére. Persze teljesen ugyanazokat az állapotokat nem lehetett tető alá hozni, hiszen azóta sokat hozzáépítettek. A telek is akkor hátrafelé nagyobb volt, de azt a részét korábban értékesítették, és ott is családi ház épült.

 

2018. január tetőfelújítás kezdete

 

Rubos Anikó és Csatai László főépítész segítette, valamint felügyelte a felújítási folyamatokat. Például az anyagok kiválasztását (fa, kerámia, cserép, tégla, vakolat), mivel a védett épületeknél kritérium, hogy csak olyan anyagokat szabad  beépíteni, ami az adott kornak megfelelő. Természetesen ezen összetevők jóval drágábbak, mint a ma használatosak, viszont  csak ezek  tudják  megadni az épületeknek hangulatilag azt, amire szükségük van.

 

Utólagos falszigetelés, 2018. január

 

Ez után elkezdtük felkutatni azokat a helyi, és a környékbeli  mestereket, akik rendelkeznek ilyen irányú tapasztalatokkal. A legfontosabb, és legnehezebb feladat a tető felújításának elvégzése volt  Mindenképp olyan ácsmestert kerestünk, aki nem riad vissza a kicsi, de annál nehezebb - bonyolultabb  munka elvégzésétől. Nem volt könnyű feladat az eredeti tervek alapján hagyományos,  korhű építési  anyagokkal való felújítás.

 

 

Alakul a tető

 

Baranyi Tibor  precíz, és kitartó munkával sikeresen elvégezte a tető felújítását . Mi azt gondoljuk, hogy aki felnéz az ingatlan tetejére, az élvezheti az Ő keze munkáját 

 

A  Baja címeres szélkakas is újra helyére került, és természetesen működik A ház egyik tulajdonosának Fenyvesi Józsefnek saját kezű munkája

 

A nyílászárok felújításánál is törekedtünk az eredeti méret, szín és kinézet tökéletes lemásolására . Bócsa János és fia Róbert készítette, méretezte felügyelte az ablakok - zsalugáterek pontosságát .

 

 

A homlokzat felújításnak fontos  része volt, hogy megmaradjanak az eredeti ablakkávák, és a kisméretű máza téglás lábazat,  melyet Balog  Ferenc helyi vállalkozó  végzett. 

 

A máza téglás lábazat

 

Kerítés felújítás

 

Az utca fronti rosszul illeszkedő kerítés is  elbontásra került. A    kerítés  eredeti vonalának visszahelyezésével - melyet Kertész Donát  garai fiatal vállalkozó  végzett - lehetőségünk nyílt visszaállítani  a majdnem eredeti utca képet, mely reményeink szerint a városunkba érkezőknek is tetszeni fog.

 

A kerítés visszakerült a régi síkjába

 

Az eredeti betondíszek is visszakerültek a kerítésre

 

Hogy mi lesz a jelenleg még üresen álló épület sorsa, az még kérdéses. A tulajdonosoknak több ötlete is van a hasznosításra, de döntés egyelőre még nem született. Az viszont biztosnak látszik, hogy nem vámot fognak szedni az erre járóktól.

 

 

 



Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment