2024. December 26. István, KARÁCSONY

Magazin

Csillogó hétvége a gasztronómiában

Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola Facebook oldala | 2022. Április 15. 13:12:16 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:Bányai Júlia technikum és Szakképző Iskola

Hétvégén került megrendezésre Szolnokon a „XV. Pelikán Kupa-Országos Gasztronómiai Verseny”, melyen hagyományosan indítjuk tehetséges diákjainkat. A verseny célkitűzése: az elsajátított tudás és készségek minél teljesebb és kreatívabb bemutatása. Idén 2 szakmánkban is bemutathattuk tehetségünket, így pincér és cukrász tanulói kategóriában is szerepelhettek diákjaink. A pincérversenyzők feladata egy 4 személyes alkalmi díszasztal megterítésén túl egy, a versenyző saját maga által kitalált, egyedi recept alapján készített alkoholmentes koktél elkészítése volt. Mindezek mellett az alkalmi asztal választott témájához kapcsolódó, 5 fogásos menü- és italajánlás szakszerű bemutatását is el kellett végezni, egy előre elkészített menükártya alapján. A gyakorlati tudás mellett, a versenyző elméleti szakértelmét is felmérte a zsűri, egy feladatlap segítségével, melynek alapja az általános intelligencia, a borok, a trendek alapvető szakmai ismereteinek feltérképezése.

Cukrász tanulónk feladata egy alkalmi díszmunka, valamint 3 féle sütemény készítése és bemutatása volt. A süteményeknél kikötött szabály szerint 1 terméknek hagyományőrző magyar süteménynek kellett lennie.

Díszasztalaink témái: Rózsalakodalom, Húsvét

Koktéljaink: Almond and grapefruit fizz (mandulaszirup, lime és grapefruit lé, lime szelettel és vaníliás cukros fahéjjal), Rose cooler (maracuja szirup, grenadin szirup, frissen facsart lime és narancs lé, ananász lé)

Cukrász alkalmi díszmunkánk (artisztika): Bőségszaru (csokoládéból, valamint fúvott és húzott karamell-cukorból)

Cukrászsüteményeink: Rigó Jancsi, Málnás fehércsokoládés szelet mogyorós fehércsoki burokban, Barackos-kókuszos torta mandulás felvert ágyon.

Versenyzőink és elért eredményeik: Gubis Melánia (pincér tanuló, ezüstérem), Raska Johanna (pincér tanuló, ezüstérem), Vojnics-Kortnics Márió (pincér tanuló, ezüstérem), Rókus Tamás (cukrász tanuló, bronzérem)

Felkészítő szakoktatóink: Göldner Tiborné (cukrász), Romfa-Müller Tamás (pincér)

Gratulálunk tehetséges és eredményes tanulóinknak, valamint oktatóinknak, a kiváló felkészítő munkájukért!- írta a Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola közösségi oldalán.