2024. December 26. István, KARÁCSONY

Magazin

Remekművek a Bányaiban

BSZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola facebook oldala | 2022. Április 15. 08:18:46 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:BSZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola

MEGÁLMODTUK, MEGSZERVEZTÜK: „I. BÁCSKAI VIADAL”

A gasztronómiában páratlan értékeket képviselő térségben élünk itt a Bácskában. E mellett Baja mindig is kereskedelmi csomópont volt, így a kereskedelmi szakmák súlya legalább annyira meghatározzák térségünk történelmi alapjait, mint a vendéglátás. Mivel iskolánk a kereskedelemben és a vendéglátásban munkálkodó, közel 100 éves intézmény, így ez a tény egy szakmai verseny szervezésére inspirálta iskolánk szakmai munkájában dolgozó, oktató Kollégáinkat. Így indult a „Bácskai Viadal” nevet viselő versenyünk megszervezése, melyre a megyénk hasonló ágazatait oktató iskolák tehetséges diákjait vártuk, szakmai tudásuk megmérettetésére.

Versenyünkre a zombori testvériskolánkat is meghívtuk, akik szeretettel látogattak el iskolánkba. Versenyünk mottójaként így fogalmaztunk: „A verseny nemcsak a tudás felmérése, hanem maga a tanulás egyik formája”. Ezzel kifejezve a rendezvény legfőbb értékét: az egymástól való tanulás lehetőségét szeretnénk tisztességes versenyszellemmel biztosítani a szakmájukban tehetséges diákok számára. Célunk az volt, hogy neves zsűritagjaink szakmai tapasztalata hozzátegyen a tanulók fejlesztéséhez, a munkaerőpiacon való minél sikeresebb helytállásukhoz.

Versenyünk fővédnöke Farkas Attila, iskolánk nyugalmazott igazgatója volt, aki a gasztronómiában és az oktatásban is értéket képvisel. Szeretnénk versenyünkkel hagyományt teremteni, így a jövőben országos versennyé kibővített viadalra várjuk a tanulókat.

Versenyfeladataink:

1. Pincér tanuló: 1 db négyszemélyes alkalmi díszasztal megterítése a Húsvét témakörhöz igazodva. A választott témához kapcsolódó étel- és italsor szakszerű bemutatása, tanuló által szerkesztett menükártyán keresztül.

2. Szakács tanuló: 3 féle vágási technika bemutatása után, egy előre összeállított nyersanyagkosárból, 3 adag főétel elkészítése.

3. Cukrász tanuló: Blundel tésztából (hajtogatott élesztős), különleges vágási technikával 3 féle termék elkészítése (kosárka, táska, virág), a megadott nyersanyagkosár felhasználásával.

4. Eladó tanuló: A Húsvét témáját bemutató kirakat és díszasztal elkészítése, valamint 4 féle tárgy (könyv, üveg, desszert, amorf dísztárgy) díszcsomagolása.- írta a Bányai Jűila Technikum és Szakképző Iskola közösségi oldalán.