2022. 26. Jusztina, Pál

Magazin

A zsűritől csak a domolykó feje jött vissza

Szeretem a Bajai Halászlevet facebook oldal | 2021. Július 13. 19:55:26 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:Szeretem a bajai halászlevet facebook oldal

Sáregres Rétimajorban a hétvégén szervezték a Szent Péter napi búcsút. A szakmai programok között szerepelt a SILGEN – Európai harcsa programja, a Halászati Múzeum bemutatója, Halászkápolna avató, és harcsaétel főző verseny – kóstolóval. A Bajai halászléfőző Bajnokok Egyesületének tagjaként – a harcsaétel főző versenyre – a szervező kérésére indult Varga György. A castingsport jeles képviselője. mindig valami kiemelkedőt alkot. Már télen különös gonddal készül a nyári versenyeire. Édesvízi halakról formázza kerámiáit, melyre a megsütött halakat helyezi. A versenyen különdíjban részesült Gyuri bácsi a megmérettetésre, saját maga fogta a zsákmányt.

Varga György

A horgászat idejét nem beleszámítva, mintegy 10 órán át készült a tál. Munkafolyamatai a pucolás, filézés, irdalás, pácolás, formázás, sütés, és a díszítés. A harcsa takarmányhalai nevű fatálon harcsa, domolykó, kárász, keszeg, sneci, gébecske látható. A másfél kilós harcsa szeletben lett sütve. A harcsaszeletbe van szúrva a tál neve. Középen van elhelyezve a domolykó felszeletelve, gébecskével a szájában. A domolykónak el lett távolítva az oldalbordája. Keszegből tekercs, és hasáb készült, Sneciből halrózsa, gatya. Gébecskéből tepertőt alkotott a tál kitalálója.

Ikotity József és Gyurkity István

Amíg mi itthon Baján főztük a levet főztük levet szombaton, a Halászléfőző Bajnokok Egyesületének tagjai az első Hartai Duna – parti Halászléfőző versenyen méretették meg magukat. Az eredmény nem is maradt el! Az 51 versenyzőből Gyurkity István az első helyet hozta el a városnak. Ikotity József különdíjat kapott.Gratulálunk nekik!

hozzászólok