2024. 18. Alexandra, Erik

Magazin

A szurkolók felháborodtak a FIFA döntésén

| 2023. Január 17. 10:48:19 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A labdarúgó szurkolók nemzetközi szövetsége csalódásának adott hangot, amiért a FIFA szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha világbajnoki meccsein az angol és walesi játékosok karszalagokkal igyekeznek majd felhívni a figyelmet a diszkrimináció elleni harcra. Harry Kane és Gareth Bale is akarta hordani a szivárványszínű szalagot, de ha így tettek volna, komoly szankciókra számíthattak volna, ugyanis nem „FIFA-jóváhagyott” felszerelésről lett volna szó. Ráadásul a FIFA ki is adott egy saját karszalagot, amelyet mind a 32 csapat viselhet a világbajnokságon, de az egész eljárást nagyon felháborítónak tartják a szurkolók.

A felháborodás oka – ezért nem tetszett a karszalag a FIFA-nak

A szurkolók szerint ugyanis a FIFA nem a jóváhagyás hiánya miatt nem akarta, hogy egyedi szivárványos karszalagot viseljenek a játékosok, hanem szimplán azért, mert Katarban ez nem biztos, hogy jó fogadtatásra talált volna. A szurkolói szövetség szerint ugyanis Katarban komoly problémák vannak a melegek, nők és egyéb kisebbségek jogaival. Így a FIFA a döntésével valójában cenzúrázni akarja a véleménynyilvánítás szabadságát csak azért, hogy Katarban ne érhesse szó a ház elejét. 

Több labdarúgó szerint a nemzeti szövetségeknek kellett volna jobban összefogniuk, mert így nagyon kevés erőt mutatott a közösség. Alan Shearer szerint igazságtalan a játékosokat ilyen helyzetbe hozni egy meccs napján. Shearer szerint semmit sem tudott volna a FIFA csinálni, ha Harry Kane szivárványos karszalaggal fut ki a gyepre. Maga a brit kormány is bírálta egyébként a szövetséget a döntése miatt és hangsúlyozták, hogy bármi is történt volna, támogatták volna játékosaikat.

A játékosok szövetsége, a FIFPRO kiadott egy közleményt az ügy kapcsán. Kiemelték, hogy maximálisan elítélik, hogy a játékosokat és csapatkapitányokat szankciókkal fenyegetik, miközben itt egy közösségi kezdeményezésről van szó, amelyben a szövetségek mellett a vezetők is érintettek. Ráadásul a játékosoknak joguk van ahhoz, hogy elmondják és kinyilvánítsák véleményüket az emberi jogokkal kapcsolatban, akár a labdarúgó pályán is. A FIFPRO ezért kiemelte, hogy minden egyes játékost támogatni fognak, aki ilyen fellépés miatt esetleg retorzióra számíthat. De ahogy a
https://sportfogadasok.tv/fogadoirodak/ oldalon is esett róla szó, végül egy játékos sem döntött a karszalag viselése mellett.

Konklúzióként a szurkolói szövetség és a játékosok szövetsége is hangsúlyozta, hogy a szivárványos zászlót és karszalagot nem látják politikai állásfoglalásnak vagy politikai ügynek. Az összes érintett – a FIFA-t leszámítva – úgy véli, hogy a szivárványos karszalag szimplán az emberi jogok tiszteletben tartásának támogatása. És ezt a nemzetközi közösség nem fojthatja csak úgy el. Az biztos, hogy Katart és a FIFA-t az elmúlt 12 évben rengeteg támadás és kritika érte a különféle jogsértések miatt. Már maga a világbajnoki rendező meghatározása sem volt egy tiszta folyamat, ezt nagyjából mindenki elismerte. De Katar még azt sem volt hajlandó elismerni, hogy hány ember halt meg a hatalmas stadionok és komplexumok építése során. 

És ezeken a kérdéseken az sem változtat, hogy végül Kane és más játékosok sem futottak ki a gyepre szivárványos karszalaggal. A következő években a FIFA működésére biztosan hatással lesznek a most történt események, nem csoda, hogy nem nagyon volt mostanában olyan konferenciája a szövetségnek, ahol ne lett volna valamilyen formában tiltakozás.

Kép forrása_ pixabay

hozzászólok