2023. December 1. Elza

Magazin

Hogyan válassz ideális túrabakancsot?

| 2023. Január 23. 08:14:55 | Utolsó frissítés: 10 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Ha gyakran járod a természetet, a túrabakancs egy kötelező kellék számodra. Aki azonban már próbálkozott az ideális túrabakancs felkutatásával, tudhatja, hogy nem könnyű feladat: sokszor abban is csalódik az ember, ami elsőre jónak tűnt. Ez azért van így, mert egy túrabakancsnak rengeteg feltételnek kell megfelelnie, hogy ne csak kényelmes legyen, hanem vakóban ideális legyen a választott terepre, és hosszan álljon a rendelkezésünkre.

Első szempont: a minőség

Alkalmankénti rövid kirándulgatáshoz talán egy olcsóbb túrabakancs is megteszi, de ha rendszeresen, hosszabb távokon és nehezebb terepen jársz, akkor a magasabb minőségű kategóriában kell nézelődnöd. Ez nem olcsó ugyan, azonban hosszabb távon jó befektetés: sok évig lehet hű társad a túrák során a bakancsod.

Ezután következik az a rész, ami már mindenkinek egyéni: mit érez kényelmesnek, melyik felel meg leginkább a lába adottságainak. Ez leginkább próba útján derül ki, de azért van néhány olyan tényező, amire mindenképpen érdemes figyelni a túrabakancs kiválasztásánál:

  • Legyen kellőképpen rugalmas a talpa, de elég vastag is ahhoz, hogy védje a lábad. Egy nehezebb terepen a bakancsodnak sok mindentől óvnia kell: éles kövektől, hegyes gallyaktól, amik felsérthetnék a lábadat. A túrabakancsod talpa akkor ideális, ha van annyira rugalmas, hogy könnyen tudj benne lépni, de kemény annyira, hogy az említett akadályok nem hatolnak át rajta.
  • Legyen a talpa recés. A talpmintázat azért fontos, mert sokkal könnyebb stabilan állni a nem teljesen sík, esetleg kissé csúszós terepen egy kellőképpen bordázott talpú bakancsban, mint egy sima talpúban. Ha már a bordák erősen kopnak, ideje lecserélni a lábbelit!
  • Legyen vízálló. Ezt valószínűleg nem kell nagyon ecsetelni: a vizes fű, nedves avar is átáztathatja a lábbelinket, ha nem vízálló, ráadásul az időjárás kiszámíthatatlan tud lenni olykor, bármikor elkaphat egy eső. Nincs is rosszabb, mint átázott bakancsban menni tovább.
  • Tartsa a lábat megfelelően. Ezt a legnehezebb megfogni: a túrabakancsnak azt az érzést kell nyújtania, hogy ad egy plusz tartást a lábnak. Fognia kell a bokát, de a mozgásban nem akadályozhat. Ez azért fontos, hogy elkerülhessük a rossz lépések miatti sérüléseket.

A megfelelő túrabakancs megtalálása talán időbe telik, de ha megvan az igazi, a túrázás még jobb élménnyé válik!

hozzászólok