2023. 4. Csenge, Ráhel

Magazin

A kerékpárosoknak is lehetőség a horvát határnyitás

Antal Tibor | 2023. Január 15. 18:01:56 | Utolsó frissítés: 3 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotó:google

Mint korábban írtunk róla, Horvátország 2023. január 1-től csatlakozott a schengeni övezethez, ami azt jelenti, hogy Magyarország és Horvátország között is megszűnt a közúti határellenőrzés. Ez a kerékpáros turistáknak is jól jön, hiszen több helyen lerövidíthetik a szakaszt. No, mondjuk a Dráva miatt azért korlátozottak a lehetőségek, de nekünk bajaiaknak és a régiónak is például egy újabb lehetősége nyílt meg egy biztonságos körtúrára.

Ennek az útvonala a következő:

1.A Duna innenső oldalán ahogy eddig is Szeremle – Dunafalva irányába nyugodtan letekerhettünk Újmohácsra, a kompozás élményét pedig bizonyára sokan ismerik.

2. Mohácstól a Duna túlsó töltésen a Béda – Karapancsán át vezető kerékpárúton kell haladjunk, és itt jön az újdonság. A határt eddig nem lehetett itt átlépni. Holott mint a felső képen is látszik, a sorompó és a szögesdrót után pár méterrel tovább folytatódik az aszfaltozott szakasz Darázs (Draz) községig, onnantól pedig már eddig is sínen voltunk, csak lefelé Udvar felé kerülni kellett, és onnan tekerhettünk vissza Dályokon Izsépen keresztül. Nos, örömmel jelentjük a sorompó már nyitva van, többet nem kell kerülni a részben forgalmas útra.

Tavalyi kerékpáros fotó a Google-ról, még a határzárral

3.A töltésről letérve Kiskőszeg (Batina) felé a közút szintén nem túl forgalmas, de elméletileg az Euro 6-os kerékpárút is itt vezet. Tehetünk egy kitérőt a magyarajkú Csúza és Vörömart felé is mely csupán pár kilométerre van, és a két település gyakorlatilag összeér. Kiskőszegen megnézhetjük a partizán emlékművet a magaslat tetején, majd legurulva a Duna – hídon átkelhetünk Vajdaságba. Itt még maradt a határellenőrzés, mint ahogy Hercegszántón is, de közben a részben szintén magyarlakta Bezdánban több helyen is ehetünk egy jót. Ezt sok bajainak nem kell bemutatni.

4.Bezdántól a magyar határig is kibírható a forgalom, magyar oldalon pedig jöhetünk végig szintén a Duna töltésen Újmohács – Dunafalva majd Szeremle irányába. Közben megnézhetjük a Karapancsai kastélyt, de Szántónál tehetünk egy kitérőt az óriás Mária szobor felé is. Bezdánhoz hasonlóan Hercegszántón is van lehetőségünk a központban táplálkozni, iddogálni, és dunafalván is érdemes megállni Egy szó mint száz, várjuk a jó időt (bár voltak akik már most mentek) és akkor lesz ultibeszámoló is a túráról.

hozzászólok