2023. December 1. Elza

Magazin

56-os kiállítás a Bélában

Sajtóközlemény | 2023. Október 13. 07:01:53 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Civilektől a nagypolitikáig címmel interaktív kiállítás érkezett a Bajai III. Béla Gimnáziumba, az 1956-os forradalom kitörésének és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja emlékére. A kiállítás október 11. és 13. között bejelentkezés után szabadon volt megtekinthető az iskola első emeletén. A nemzeti ünnepet megelőző vándorkiállításban nyolc középiskola vesz részt Kecskemét, Kiskunhalas, Bácsalmás és Baja városaiban.

A kiállítást a Zachor Alapítvány bocsátotta útjára, megtekintése ingyenes, az utaztatást az iskolák egymást között intézték. A 4 + 1 molinó a sajtó, a nemzetközi háttér, a civilek és a megtorlás szemszögéből mutatja be az 1956-os forradalom eseményeit. A tablókon QR-kód segítségével háttér-információk és videóinterjú-részletek érhetők el. A kiállított anyagot a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai készítették történelemtanáruk segítségével, amelynek ismertetője ugyancsak itt olvasható.

A XX. századi történelemnek videóinterjúkkal való megközelítése különleges lehetőség arra, hogy a múltat és jelent összekapcsolják a diákok. Ez az oktatási forma, amely elsődleges forrásként használható a történelemórákon, a diákok számára személyessé teszi a történelmi eseményeket, segít a kritikus gondolkodásban olyan egyetemes értékekről, mint igazság, felelősség és sokszínűség.

A kiállítás útjának megszervezője, a Bajai III.Béla Gimnázium tanára, Mészárosné Szőnyi Zsuzsanna volt, aki a Zachor Alapítvány oktatásmódszertani munkájának aktív résztvevője.

hozzászólok