2023. December 1. Elza

Magazin

Kontaktlencse kisokos – Melyik mire való?

| 2023. Október 09. 06:02:55 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A kontaktlencse egy olyan eszköz, amely a szem felületére helyezve javítja a látást, vagy esztétikai célokat szolgál. A kontaktlencsék különböző típusai között megkülönböztethetünk kemény, lágy, színes, multifokális és éjjel-nappali kontaktlencséket. De melyik mire való? Nézzük!

Lágy kontaktlencse

A lágy kontaktlencse rugalmas anyagból készül, aminek köszönhetően tökéletesen illeszkedik a szemre. Ez a típus nagy népszerűségnek örvend, ugyanis kényelmesebb viselet, amelyet könnyebb megszokni, és kisebb eséllyel mozdul el a helyéről. A fajta hátrányai közé tartozik, hogy könnyebben szennyeződik és rövidebb ideig használható.

Kemény kontaktlencse

A kemény kontaktlencse merev anyagból készül, ami miatt kevésbé tud illeszkedni a szem alakjához. Előnyei közé tartozik, hogy jobban átereszti az oxigént, kisebb a fertőzések esélye és hosszabb ideig használható. Azonban ezeket a lencséket nehezebb megszokni és több gondozást igényelnek.

Éjjel-nappali kontaktlencse

night and day kontaktlencse egy olyan típus, amelyet akár 30 napig folyamatosan viselhetünk anélkül, hogy ki kellene vennünk a szemünkből. Az éjjel-nappali kontaktlencsék különleges anyagból készülnek, amely nagyon jól átereszti az oxigént, így megelőzve a szem kiszáradását és irritációját. Fontos azonban, hogy az éjjel-nappali hordás lehetőségét csak orvosi konzultációt követően használjuk ki!

Multifokális kontaktlencse

A multifokális kontaktlencse egy olyan lencse, amely több fókuszt tartalmaz egyszerre, így lehetővé teszik a távoli és a közeli tárgyak éles látását anélkül, hogy szemüveget kellene viselni. A multifokális kontaktlencsék hátrányai közé tartozik, hogy nehezebb megszokni őket, drágábbak lehetnek más típusú lencséknél, és csökkenthetik a kontrasztérzékenységet.

Színes kontaktlencse

A színes kontaktlencse megváltoztatja a szem természetes színét. Ez a típus lehetővé teszi, hogy megváltoztassuk megjelenésünket, ezért előszeretettel használják filmforgatások és fotózások kellékeként is. Azonban fontos megjegyezni, hogy a színes kontaktlencsék korlátozhatják a látást, különösen rossz fényviszonyok között.

hozzászólok