2020. 18. Piroska

Magazin

100 éve írta alá Monarchia a fegyverszüneti egyezményt

Antal Tibor | 2018. November 03. 09:33:43 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Napra pontosan 100 évvel ezelőtt, 1918. november 3-án írta alá az Osztrák – Magyar Monarchia vereségét elismerve a fegyverszünetet Padova mellett Olaszországgal, mellyel a Monarchia számára véget ért a több, mint 4 évig tartó I. világháború, és melynek következtében az osztrák – magyar államszövetség fel is bomlott.

 

 

A Wikipedia összefoglalója:

 

Az Osztrák–Magyar Monarchia kapitulációja

1918 elején az antant pótolta a kieső haderőt, és 60 hadosztállyal várta az osztrák–magyar hadsereget. A Monarchia viszont csak 54 hadosztályt tudott kiállítani. További súlyos gond volt az utánpótlás megoldása. A hadianyaggyártás az előző évhez képest felére csökkent, az élelmezést sem tudták megoldani, ezért a május 28-ai támadást június 15-ére tették át.[ A négynapos csata után az osztrák–magyar hadseregnek vissza kellett vonulnia. A Monarchia nem sokkal ezt megelőzően a tengeren próbálta meg áttörni az antant blokádját, de sikertelenül, sőt még a Szent István csatahajó is elsüllyedt.

Október 24-én az olasz hadsereg jelentős támadást indított, és gyors ütemben foglalták vissza a korábban a caporettói áttörés alatt elvesztett területeket. A csata során a Monarchia hadserege gyakorlatilag felbomlott, és nem tudott ellenállni az olaszoknak. A katonai vereséget követte a Monarchia felbomlása: október 21-én az osztrák Ideiglenes Nemzetgyűlés bejelentette az elszakadást a birodalom többi részétől, egy héttel később kihirdették Csehszlovákia  megalakulását, Budapesten pedig kitört az őszirózsás forradalom.Október 29-én a Monarchia képviselői békét kértek az olaszoktól, akik azonban folytatták az előrenyomulást, 30-án elérték a Livenza  folyót és elfoglalták Vittorio városát. November 3-án a Monarchia ismét megadást kért az olaszoktól, akik a párizsi szövetséges legfelsőbb parancsnoksággal való konzultálás után megszabták feltételeiket. Olaszország és a Monarchia képviselői november 3-án a Giusti – villában. Padova közelében írták alá a fegyverszüneti egyezményt, amely másnap lépett hatályba.

 

Hazatérő katonák Forrás:Polgárportal.hu

 

 

Mivel az osztrák hadvezetés már a fegyverszünet aláírása előtt értesítette a harcoló hadseregeit az ellenségeskedések azonnali beszüntetéséről, azok nem harcoltak tovább november 3-a után, ám az olasz hadvezetőség betartotta a pótjegyzőkönyv előírását, és november 4-éig  továbbra is harcoló félként lépett fel. A monarchiabeli katonák fegyvertelenül várták az előrenyomuló olasz csapatokat, akik azonban hivatkozva arra, hogy még hadban állnak egymással, a Monarchia katonáit hadifoglyoknak tekintették és hadifogságba ejtették őket, így az utolsó napon, november 3-tól november 4-ig több mint 300 000 monarchiabeli katona esett olasz hadifogságba, emellett az olaszok jelentős hadizsákmányra is szert tettek. 

 

Hadifogságba esett katonák Forrás:Index.hu

 

A padovai fegyverszünetet követően csak több mint másfél év múlva, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békeszerződést, mellyel Magyarország területének és lakosságának több mint kétharmadát elveszítette.

 

 

 


hozzászólok