2024. 18. Alexandra, Erik

Közélet

Ultrakönnyű pótkocsit fejlesztett két cég és a kecskeméti egyetem

MTI | 2024. Április 04. 17:06:28 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotó:TETT Mérnökiroda Kft

Kompozit-technológiával készült ultrakönnyű pótkocsi prototípus-sorozatot fejlesztett ki a kalocsai Budamobil-Cargo Kft., a bajai T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. és a Neumann János Egyetem alkotta konzorcium – közölte a kecskeméti egyetem csütörtökön az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a csaknem 921 millió forint összköltségű projekthez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 616 millió forint támogatást biztosított az NKFI Alapból a konzorciumnak.
    A három évig tartó projektben egy olyan magyar termék jött létre, amelyre még nem volt példa a tehergépjárművek területén. A prototípus a Composite Ultralight nevet kapta – írták.
    A partnerek a Budamobil-Cargo Kft. által gyártott pótkocsit alapul véve, dimenzióit megtartva 30 százalékos tömegcsökkentést értek el, úgy, hogy egyes részegységek tömegét akár 70 százalékkal is mérsékelték. Így a vontató járműnél jelentős üzemanyag-megtakarítás és csökkentett gumikopás érhető el.
    A Neumann János Egyetem alkalmazott kutatási eredményei és ajánlásai alapján az iparvállalatok új technológiát vezettek be. A kompozit-technológiával készült felépítmények gyártását a főként mezőgazdasági és közúti pótkocsik gyártásával foglalkozó Budamobil-Cargo Kft. koordinálta, míg a segédberendezések, kisebb részegységek kivitelezéséért az elsősorban fémmegmunkálási tevékenységet folytató T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. felelt.
    Az egyetem akkreditált méréseit követően a kompozitok mellett növelt szilárdságú acélokat építettek be továbbfejlesztett kötéstechnológiával elsősorban az alvázba. Olyan ultrakönnyű pótkocsi prototípus-sorozatot alkottak, amelyben elsőként alkalmaztak innovatív anyagpárosításokat.
    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a mintegy kilencven munkavállalót foglalkoztató kalocsai Budamobil-Cargo Kft. nettó árbevétele 2021-ben 1,77 milliárd forint, 2022-ben pedig mintegy 2,55 milliárd forint volt, amelynek mintegy 67 százaléka exportértékesítésből származott. A vállalkozás 2021-ben mintegy 64 millió forint, míg 2022-ben több mint 99 millió forint nyereséggel zárt.
    A csaknem ötven főt foglalkoztató bajai T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. árbevétele 2022-ben mintegy 1,17 milliárd forintra nőtt az előző évi 800 millió forintról. A vállalkozás adózott eredménye ugyanebben az időszakban 12,6 millió forintról 75,6 millió forintra emelkedett.

hozzászólok