2018. március 24. Gábor

Közélet

Szociális munka napja

Pallós Boglárka | 2017. november 13. 16:52:28 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A jelenlegi statisztikák szerint 93.000 ember tevékenykedik ma Magyarországon a szociális ágazatban.

 

2017. november 10-én, a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény dolgozói együtt ünnepelhették meg a Szociális Munka Napját, Baján a Polgármesteri Hivatal dísztermében, ahol a köszöntők sorát, az intézmény vezetője, Bánné Kiss Erzsébet nyitotta. Bevezetőjében kiemelte, hogy minden munkatárs tevékenységéért hálás, és pontosan tudja, hogy a szociális ágazatban végzett szolgálat nem ér véget a munkaidő végeztével.  Kifejtette, hogy egy társadalomnak fontos fokmérője, miként és hogyan bánik a szegényekkel, idősekkel, rászorulókkal. Felidézett egy kedves történetet, amikor a Cédrus konyhájának munkáját egy idős néni az ételhordóba tett cetlire írt üzenettel köszönte meg.

 

 

A jelenlegi statisztikák szerint 93.000 ember tevékenykedik ma Magyarországon a szociális ágazatban, a református intézmények közül a Cédrus, mintegy 170 dolgozóval, 1200 ellátottért munkálkodik nap, mint nap, egy tál étellel, éjszakai menedékkel, napközbeni ellátással, házi segítségnyújtással, szakellátással, gondozással, ápolással, akár néhány emberi, jó szóval.

Baja Város Önkormányzata nevében Dr. Zöld László Csabáné-aki hivatását tekintve maga is mások egészségéért ténykedik- mondott köszönetet és kívánt kitartást a továbbiakhoz.

Valkai Edit a Cédrus Hajléktalan Ellátásának vezetője beszélt a fedél nélküli sorsokat támogató lehetőségek jogi és szakmai hátteréről, majd konkrétan a Baján végzett munkáról. Ma Magyarországon sokan élnek hajlék nélkül, vagy valamilyen intézmény keretén belül, illetve bizonytalan-, vagy nem megfelelő lakókörülmények között. A Cédrus alternatívát kíván nyújtani, a nappali melegedő, a népkonyha, az éjjeli menedék és az átmeneti hajléktalan szálló lehetőségének felkínálásával az intézményt felkereső, különböző nehézséggel küzdő emberek részére..

 

 

 

Ezt követően Birinyi Márk lendületes előadásában a szakma és a valódi szolgálat találkozásáról beszélt, amely ideális esetben „másféle” szociális munkát eredményezhet, ahol a munka, hivatássá válhat.  Az előadó, a ceglédi Molnár Mária Református Fogyatékos Ápoló -Gondozó Otthonának vezetője, valamint szociálpolitikusként tanít is, a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi főiskolai karán. Fontos kérdéseket boncolgatott, önmagunk ismerete, szakmai célunk, a tevékenységünk munkaként, nyűgként vagy hivatásként történő végzése különböző aspektusban világíthatja meg a mindennapjainkat.

 

 

Idős Bán Béla nyugalmazott lelkipásztor- aki önkéntes tevékenységével a kezdetektől segíti az intézmény keresztyén szolgálatát-meditációjában a szociális szférában végzett munkához szükséges erőforrás, mint az isteni kegyelem lehetőségének igénybevételéről beszélt: János evangéliuma 21. fejezetének 15-19 verse alapján. Ha hisszük, akkor Jézust követve, az isteni szeretetből töltekezve és egymásba kapaszkodva tudjuk „Isten bárányait” legeltetni, ki-ki, a maga tehetsége szerint és a rendelt szolgálati területén.

Az Országgyűlés múlt év decemberében döntött arról, hogy november 12-ét, a Szociális Munka Napját munkaszünetté nyilvánítja, azonban ebben az esztendőben ez vasárnapra esett.

Ez előbbi tény sem akadályozta Intézményvezető Asszonyt abban, hogy kiemelten is megköszönje a Cédrus különböző egységeiben tevékenykedő munkatársak szorgalmas munkáját:

id. Bán Béla, Kiss Éva, Kollár Gábor,  Kovácsné Jurinák Edit, Szabados Erzsébet, Tresz Helga személyében.

A Cédrus konyhája nagyszerű szemet-és gyomrot- gyönyörködtető hidegtálakkal, salátákkal, süteményekkel örvendeztette meg munkatársait.Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment