2018. március 24. Gábor

Közélet

Rühes megbetegedés

Antal Tibor | 2017. november 13. 18:15:50 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Egyik olvasónk küldött  üzenetet, melyben  az állt, hogy a BSZC Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközép Iskola egyik osztályában rühes megbetegedést észleltek, melynek kapcsán kisebb pánik tört ki a tanulók között, és ezért többen iskolába se akarnak menni. Az információ kapcsán Virág Tiborhoz, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatójához fordultunk, akitől a következőket sikerült megtudnunk:

 

-  Az iskola egyik tanulójánál valóban rühes megbetegedés történt, amiről  az iskola igazgatónője tájékoztatott. Az iskola védőnője ezért az egész osztállyal szűrővizsgálatot végeztetett el. Az igazgatónő tájékozódott az érintett orvosánál is, akitől azt tudta meg, hogy tanuló betegsége ismert, kezelt és olyan stádiumban van, hogy a többi gyerekkel közösen nevelhető, oktatható.  Ennek ellenére természetesen megértjük a szülők aggodalmát, ezért is kellő gondoskodással jártunk el az ügyben.

 

Mi a rühesség (vagy rühösség)?

 

A wikipedia szerint:

 

A rühösség emlősök  – köztük az ember – és madarak  bőrbetegsége, melyet rühatkák  általi fertőzés okozhat. Emberben kizárólag a Sarcoptes scabiei nevű faj okozza a rühösséget. Mivel ez a faj állatokat nem képes fertőzni, ezért az emberi rühösség csak embertől kapható el. Jellemzője a bőr felszínén megjelenő, atkák  által okozott mikroszkopikus méretű mechanikai károsodás (pl. bőrbe rágott járatok), valamint heves immunreakciók (heves viszketés, gyulladás stb.). Ezekhez másodlagos fertőzések is társulhatnak.

 

Fotó:wikipedia.org

 

 

A fertőzése főként testi érintkezéssel terjed, például emberről emberre, kutyáról kutyára stb. Mivel a különböző rühatka fajok erősen gazdaspecifikusak, ezért az ember nem kaphatja el az állatok rühösségét. Állatokban a rühatka-fertőzések tünetmentesek is lehetnek.

Atkaölő (ún. acaricid) szerekkel gyógyítható.

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment