2021. 17. Rudolf

Közélet

Sportos hely lehet Alvég

Antal Tibor | 2021. Feburár 20. 19:11:12 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A volt parancsnoki épület 2021.II.20.

Sok jó hírünk nem volt az utóbbi évtizedben a volt vaskúti úti laktanyáról. Megszűnését követően az elmúlt közel 25 évben csak kisebb részeit sikerült értékesíteni, a nagyobb épületek egyre jobban az enyészeté kezdtek válni. Erről tavaly videót is készítettünk. Igaz tervek – ötletek már pár éve is voltak, örömteli változás azonban csak tavaly kezdődött meg a környéken, melynek fő mozgatórúgója a sport. A volt laktanyával szemben június végén tették le a leendő Honvédelmi Sportközpont alapjait, a kivitelezés pedig november elején kezdődött meg.

A Honvédelmi Sportközpont alapjai már állnak

A fő beruházó a fővárosi Andrame – Bau Kft. Egyelőre még csak az alapok állnak, de a tervek szerint 2021. novemberére már el fog készülni az új létesítmény. De ami miatt kitekertünk a környékre, az nem más, hogy a volt laktanya területén is végre megindult valami. Ugyanis az Európai Unió 500 milliós támogatásának köszönhetően barna – mezős programként rehabilitálják a laktanya volt ebédlőjét, és az a mögötti hosszúkás konyhaszárnyat, mely a tervek szerint sport- és szabadidős létesítmény lesz, ahol rendezvényeket is meg lehet tartani.

Megkezdődött a munka a laktanyánál

Az elképzelések szerint elsősorban a különböző küzdősportok otthona lesz az épület. A volt ebédlőben lehet majd a versenyeket megtartani, de mellette kisebb edzőtermeket. szertárakat, vizesblokkot is kialakítanak, és a kihúzható lelátónál lesz elhelyezve a ruhatár és a büfé is. A hátsó az ebédlőre merőleges részben alakítják ki az öltözőket és a vizesblokkokat, valamint két edzőtermet, és itt lesznek a bejáratok is.

Itt a hátsó hosszúkás részben lesznek az öltözők, vizes blokkok

A területet február 11-én adták át a fő kivitelező bajai Pallér Kft-nek. Azóta ki is szabadult az épület a “dzsungel fogságából” megkezdődött a munka tevékeny része is. Ez mind szép és jó, azonban az ebédlőhöz kapcsolódó hatalmas parancsnoki épület, és a korábban 2000 főt befogadó legénységi és oktatási épület még továbbra is várhat a szebb jövőre.

A volt legénységi épületre is ráférne egy nagy generál

Annyi mindenesetre pozitív, hogy most legalább a közmunkások segítségével kitakarítják őket, és a hulladék elszállítását követően a tetőszigetelést fogják javítani, mely után alkalmassá válhat rendezett raktárnak.

A portán úgy néz ki pont váltás van

Tehát a laktanya területén végre beindult az élet. De nagy a csönd a volt honvédségi sportpályán, pedig már 2017. végén arról számoltunk be, hogy talán itt fog felépülni a Bajai Bácska kosárlabda csapatának új sportcsarnoka.

A volt honvédségi pályánál most még a fű sem nő

Mint Hosszú Istvántól, a klub elnökétől megtudhattuk, első lépésben nem mentek át a tervek a gazdasági minisztériumnál, ami annak is köszönhető, hogy blokkosítva egyszerre (az ország különböző részeiben) három csarnokról szóltak. Azóta TAO-s támogatásból már nem lehet hasonló létesítményt építeni, ennek ellenére az elnök bizakodó, hiszen tavasszal újra téma lesz a bajai csarnok építése a minisztériumnál.

Így nézne ki a Bácska leendő sportcsarnoka

De nemcsak sportfejlesztések indultak a környéken. A laktanyával szemben a kerékpárút túloldalán például építőipari raktárok fognak épülni.

Jelenleg a földmunkák zajlanak

Több vállalkozás fog ide költözni, információink szerint pályázat útján már három telket értékesített itt a Baja Vagyon Zrt.

hozzászólok