2020. Október 25. Bianka, Blanka

Közélet

Senki sem marad védőoltás nélkül

| 2015. Április 08. 15:42:08 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A bajai önkormányzat 2011-től 2014 őszéig gondoskodott arról, hogy az állandó bajai lakhellyel rendelkező és rendeltetésszerűen a városban élő, tizenharmadik évüket betöltött lányok ingyen jussanak hozzá a HPV-elleni oltóanyaghoz. A rendeletet 2011. május 25-én alkotta meg a testület.

 

 

Puskás Peti és Lola is felvette az oltást, hogy miért, azt itt elolvashatják.

 

 

2014 őszétől azonban a feladatot, pontosabban a vakcinák finanszírozását az állam vállalta át. Így az idei tanévben térítésmentesen a 12. életévüket betöltött, az általános iskola hetedik osztályába járó lányokat illeti meg a vírus elleni védőoltás. A beiskolázási rend szerint a 2001. június elseje és a 2002. május 31. között, vagy azt megelőzően született, de évvesztes vagy évet ismétlő lánygyermekeknek fizeti ki az állam a vakcinát.

 

Az oltóanyag beadása iskolai kampányoltatás keretein belül történik. A legutóbbi kampány során az önkormányzat a 2000-ben született (január 1-december 31-ig) lányoknak finanszírozta az oltóanyagot. Ez azt jelenti, hogy vannak olyanok (a 2001. január elseje és május vége között születettek), akik kiesnének a jogosultsági körből, mert már a nyolcadik osztályba járnak. Csubákné Besesek Andrea alpolgármester kezdeményezésére és az önkormányzat támogatásával ők ugyanúgy térítésmentesen jutnának hozzá a HPV-elleni vakcinához.

 

Negyvenhat lány érintett

 

Az előterjesztésben az olvasható, hogy 63 lány született az érintett pár hónapban, viszont közülük tizenheten (mivel hetedikesek) már részesültek és részesülni fognak a védőoltásból.

 

Az alpolgármester asszony e negyvenhat lány érdekében kérte a 2011-es önkormányzati rendelet felülvizsgálatát és módosítását, amit a képviselő-testület március 26-i ülésén tizenöt igennel meg is szavazott.

 

 

Mi az a HPV? A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. Sőt azt is tudjuk, hogy a méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd. A méhnyakrák védőoltással és szűréssel megelőzhető.
Mennyire gyakori a méhnyakrák? 2012-ben a méhnyakrák a világon a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés volt a nők körében, és a 9. leggyakoribb rákos halálok (a nők és a férfiak körében előforduló összes daganatos halálozást tekintve). Hazánkban 2008 és 2012 között évente átlagosan 1490 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak. A betegség – ha időben felfedezik – gyógyítható, mégis 2008 és 2012 között Magyarországon évente átlagosan 407 nő halt meg méhnyakrák következtében. Hazánkban 2009 és 2012 között a méhnyakrák a 15 – 44 éves nők körében a második leggyakoribb daganattípus volt.Forrás: https://www.antsz.hu/hpv

 

 

Az ÁNTSZ oldalán további információkat is talál a védőoltással kapcsolatban. De ajánljuk a http://www.hpvdoktor.hu/ portált is.

 

Főoldali kép: friss.hu

hozzászólok