Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!
Ma délelőtt ismét kérdésekkel fordultunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz a december 21-én történt ételmérgezéssel kapcsolatban, és a válaszok délutánra meg is érkeztek.
Korábbi cikkünk:
http://sugopart.hu/kozelet/szalmonella
1. Szeretném megkérdezni, hogy lezárultak-e már a vizsgálatok a bajai Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában történt ételmérgezéssel kapcsolatban?
– Salmonella Enteritidis kórokozó okozta tömeges megbetegedést történt, amit szakszerűen Salmonella ételfertőzésnek nevezzük. Jelenlegi információink szerint a megbetegedettek száma (egészségügyi hatóságtól kapott adat) 71, de többségük nem fordult orvoshoz. A vizsgálat még zajlik, amint előzőleg már jeleztük, nem meghatároztató időben előre a befejezése, tekintettel arra, hogy a laboratóriumi vizsgálatokon kívül hogy nyomon követések, technológia feltárások, felelősség megállapítások is a vizsgálat részét képezik.
2. Valószínűsíthető volt, hogy az aranygaluskában talált salmonella vírus okozta a megbetegedéseket. Ez beigazolódott?
– A Salmonella nem vírus, hanem baktérium. A megbetegedések kialakulásában a szerepe egyértelműen bizonyított, tekintettel arra, hogy mind a betegekből, mind a konyha által eltett ételmintákból ( gulyásleves, aranygaluska, vanilia-sodó) kimutatásra került. A Salmonella baktérium jelenléte a fogyasztásra kész ételekben higiénés és technológiai hibák következménye.
3. Az Eötvös József Általános Iskola honlapján olvashattuk, hogy:
• Külső, iskolával nem érintkezett takarítók dupla dózisú mindenre kiterjedő felfertőtlenítő takarítást végeztek.
• A létező takarítószerek megsemmisítésre kerültek, újak beszerzése megtörtént.
• Csak olyan dolgozó veheti fel a munkát, aki bizonyítottan negatív mintát mutat be.
• A előkészítést és a főzési folyamatot a NÉBIH felügyeli és ellenőrzi az első napokban.
• Január 3-án biztosított az étkeztetés.
– A tájékoztatás korrekt.
Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy a NÉBIH felügyeletének és ellenőrzésének milyen eredményei születtek, illetve folyamatban vannak-e még? Ha igen, meddig.
– Az első kérdésre adott válaszunk itt is érvényes.
4. Az MSZP helyi elnöke Hajdú Miklós tegnap egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy értesülésük szerint az ételmérgezés kialakulásában szerepet játszhatott, hogy a december 21-i menza-ebéd elkészítésével egy időben a konyhán tartózkodott arra illetéktelenek egy csoportja, akik jótékonysági célra főztek külső megrendelésre. Ennek van-e valóság alapja? Ha igen, akkor a szigorú higiénés szabályoknak megfelelő-e, hogy külsős, jótékonysági főzők is főzhettek a konyhán a menza-ebéd elkészítésével egy időben?
Az információ helytálló, a kérdés tisztázása még zajlik, a vizsgálat folyamatban van.
Készítette:
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság