2018. február 23. Alfréd

Közélet

Salmonella ételfertőzés: újabb vizsgálati eredmények

NÉBIH | 2017. január 06. 15:36:56 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Ma délelőtt ismét kérdésekkel fordultunk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz a december 21-én történt ételmérgezéssel kapcsolatban, és a válaszok délutánra meg is érkeztek.

 

Korábbi cikkünk:

http://sugopart.hu/kozelet/szalmonella

 

1.         Szeretném megkérdezni, hogy lezárultak-e már a vizsgálatok a bajai Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában  történt ételmérgezéssel kapcsolatban?

 

-           Salmonella Enteritidis kórokozó okozta tömeges megbetegedést történt, amit  szakszerűen Salmonella ételfertőzésnek nevezzük. Jelenlegi információink szerint a  megbetegedettek száma (egészségügyi hatóságtól kapott adat)   71, de többségük nem fordult orvoshoz. A vizsgálat még zajlik, amint előzőleg már jeleztük, nem meghatároztató időben előre a befejezése, tekintettel arra, hogy a laboratóriumi vizsgálatokon kívül hogy nyomon követések, technológia feltárások, felelősség megállapítások is a vizsgálat részét képezik.

 

2.         Valószínűsíthető volt, hogy az aranygaluskában talált salmonella vírus okozta a megbetegedéseket. Ez beigazolódott?

 

-           A Salmonella nem vírus, hanem baktérium. A megbetegedések kialakulásában a szerepe egyértelműen bizonyított, tekintettel arra, hogy mind a betegekből, mind a konyha által eltett  ételmintákból ( gulyásleves, aranygaluska, vanilia-sodó) kimutatásra került. A Salmonella baktérium jelenléte a fogyasztásra kész ételekben higiénés és technológiai hibák következménye.

 

3.         Az Eötvös József Általános Iskola honlapján olvashattuk, hogy:

 

•          Külső, iskolával nem érintkezett takarítók dupla dózisú mindenre kiterjedő felfertőtlenítő takarítást végeztek.

•          A létező takarítószerek megsemmisítésre kerültek, újak beszerzése megtörtént.

•          Csak olyan dolgozó veheti fel a munkát, aki bizonyítottan negatív mintát mutat be.

•          A előkészítést és a főzési folyamatot a NÉBIH felügyeli és ellenőrzi az első napokban.

•          Január 3-án biztosított az étkeztetés.

 

-           A tájékoztatás korrekt. 

 

Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy a NÉBIH felügyeletének és ellenőrzésének milyen eredményei születtek, illetve folyamatban vannak-e még? Ha igen, meddig.

 

- Az első kérdésre adott válaszunk itt is érvényes.

 

4. Az MSZP helyi elnöke Hajdú Miklós tegnap egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy értesülésük szerint az ételmérgezés kialakulásában szerepet játszhatott, hogy a december 21-i menza-ebéd elkészítésével egy időben a konyhán tartózkodott arra illetéktelenek egy csoportja, akik jótékonysági célra főztek külső megrendelésre. Ennek van-e valóság alapja? Ha igen, akkor  a szigorú higiénés szabályoknak megfelelő-e, hogy külsős, jótékonysági főzők is főzhettek a konyhán a menza-ebéd elkészítésével egy időben?

 

Az információ helytálló, a kérdés tisztázása még zajlik, a vizsgálat folyamatban van.

 

 

Készítette:

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

 Hozzászólok!

Facebook Google +
4
komment