2020. 25. Eufrozina, Kende

Közélet

Szalmonella!

Antal Tibor | 2016. December 27. 15:32:39 | Utolsó frissítés: 4 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Tegnap írtunk cikket arról, hogy forrong az interneten a legnagyobb közösségi oldal egyik bajaiakat tömörítő csoportja azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt héten sokan betegedtek meg a Bányai Júlia Kersekedelmi és Vendéglátóipari Szakképző diákjai és tanárai közül.  A hányással, hasmenéssel és egyéb tünetekkel valamint lázzal járó betegséggel kapcsolatban mentek a találgatások, amibe nem szerettünk volna bekapcsolódni, amíg hivatalos választ nem kapunk valahonnan. Több szervhez is fordultunk a mai és a tegnapi nap során, míg végül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal válaszolt ma délután.  

 

A hivatalos válasz:

 

2016. 12. 23-án délután érkezett bejelentés arról, hogy a Bajai Szent Rókus Kórház Sürgősségi Osztályán ételmérgezés gyanúval jelentkezett 8 beteg, akik a Bajai Bányai Júlia Szakképző Iskola éttermében étkeztek 12.22-én. A bejelentéskor a konyha már nem üzemelt, a téli-szünet idejére leállt. A Járási Hivatal szakemberei – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai támogatásával – azonnal megkezdték az esemény kivizsgálását, a konyhát kinyittatták és az eltett ételmintákat továbbították a NÉBIH nemzeti referencia laboratóriumába. Az egészségügyi hatóságtól kapott információink szerint eddig 20 beteg érintett, kórházban már senkit sem ápolnak. (300 fő megbetegedéséről nincs tudomásunk.)
A vizsgálati részeredmények alapján a megbetegedéseket valószínűsíthetően a 12.21-én ebédre felszolgált aranygaluska okozta, melynek mintája Salmonella pozitív eredményt adott. A vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak, pontos adatokkal a vizsgálat lezárásakor szolgálhatunk.

 

Készítette:

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


hozzászólok