2019. augusztus 20. Szt. István

Közélet

Régi kapu - új parkoló

Antal Tibor | 2018. szeptember 26. 17:19:27 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

 

Lassan a végéhez közeledik a Rókus utca - Damjanich utca sarkán a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény fogyatékosok új nappali  épületének építése, ami egyben  az  intézmény 600 adagos központi főzőkonyhája is lesz. Az Intézmény konyhája jelenleg a Pokorny utcában van, de elveszi a helyet  a pszichiátriától, és el is járt felette az idő. Így azt is felújítják, és a pszichiátriai osztály kapja vissza. Az építés a befejezéshez közeledik, a felszentelés tervezett időpontja: 2018. november 10.

 

 A Rókus utcában régi bajai égetett téglából sikerült járdát építeni

 

Mikor az építkezés megkezdődött, a sajtótájékoztatón arról is tájékoztatót kaptunk, hogy megpróbálják megmenteni a lebontásra került családi ház kovácsoltvas kapuját. Nos, örömmel jelenthetjük, hogy az a kapu alaposan megújulva pár hete a helyére került.

 

 

Hogy hogyan sikerült a felújítás, ezzel kapcsolatban Bánné Kiss Erzsébet intézményvezetőt kérdeztük.


- A lemez borítást kellett cserélnünk, de a kovácsoltvas elemek reménység  szerint a régi fényükben díszítik a bejáratot.
Nyilván a szándékunk is az volt, hogy ami megmenthető a régi épületből,  azt mentsük meg. Gondolok itt arra, hogy az új épület külső jegyeiben is hasonlítson a  régire.

 

 

Emellett a belső bútorzat egy része a régi házból "megmentett" gerendából,  deszkából készült. Az elmúlt esztendőben intézményünk elnyerte az országos egyház  ökogyülekezeti címét. Számomra, számunkra ez azt is jelenti, hogy próbálunk a környezetünkre  figyelni, s lehetőség szerint újrahasznosítani dolgokat.

Emellett arról is kérdeztünk, hogy a Kálvária temető mellett mi épül, mert mint megtudhattuk, az is ennek a fejlesztésnek a következménye.

 


- Minden közfeladat ellátásra újonnan épülő építmény, épület mellé az  építtetőnek kötelező parkolót kiépíteni. A Magyarországi Református Egyház ennek a kötelező feladatának tesz eleget a parkoló kialakításával. Mivel közvetlen az épület mellett erre nincs lehetőség, ezért a város számunkra ezt a helyet jelölte ki.  Elkészülésének határideje október vége.
Épületünk környezetét is igen jelentős mértékben igénybe vették az  építkezés körüli munkálatok. Természetesen ennek rehabilitálása is  megtörténik. A kivitelező cég - immáron többedik ízben - a Pallér Kft. Fontos számunkra, hogy helyi munkákban, helyi emberekkel, cégekkel kerüljünk munkakapcsolatba. A Pallér Kft. minőségi munkát végezve valósította meg álmunkat, s talán nem túlzás azt állítani, hogy nemcsak  a mi örömünkre, hanem Baja város lakosainak örömére is.

 

 

 



Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment