2020. Október 25. Bianka, Blanka

Közélet

Régészeti lelet a magaspartfalnál?

Antal Tibor | 2015. Április 16. 15:30:38 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

2015.IV.16.

 

A délelőtti órákban érdekes posztot olvastunk a Bajaiak a facebook csoportban melyet egy hölgy tett közzé és természetesen képet is csatolt hozzá:

 

 

BAJAIAK!
A partfal megerősítéskor kibukkant lelet:
Én attól félek, hogy vizsgálat nélkül örökre lezárják (vissza), és nem derül rá hivatalosan fény. A Grauaug utcában lévő Magtár kutatásunkkor egy kedves barátommal vizsgáltuk régi térképeken, egy bizonyos Sugóból megnyitott alagút mélységű bejáratot, ugynevezett vizes leágazást a Magtár pincéjéig (említést tesz róla régi írás), amin keresztül becsónakoztatták (de lehet szárazon) a terményt. (Egyébként ezt kizárva a Béke tér felől (a régi Belvárosi Presszó helyén át, ahol egy üres telek volt) történhetett….Nagy mennyiségű áruról van szó, hiszen raktározás történt, az elszállítmányozás idejéig. Nos a régi felvételeken 1800-as évek: a MABI és Lordok Háza helyén polgárházacskák sorakoztak egy ma már nem létező utcanyílással, mely egyenesen a Magtárhoz vezetett. Eme régi utcanyílás (mai sarki MABI helyén lévő kis polgárház nem Béke tér oldali sarkának), irányába -jól megfigyelhetően- alatta vezet befelé a feltehető járat, melynek most csak egyszerű tégla falazatú nyílása került napfelszínre. Kérdéses, hogy tekintettel lesznek e felfedezésre, mert hangsúlyozom, ha most lefedik szép csendben, megint 50-60 évre homályba merül. Kérdés,a költségvetés, és időhiány ad-e lehetőséget, vagy az érdeklődés szakmai körökben, a felfedezett nyílás további kutatására,feltárására. Hangot kellene adni neki, mert “elveszíthetjük”. Jó lenne valakinek lenne valamilyen pontos és közelebbi forrása információ szintjén, amely nagy nyilvánosságra tartozik. Mert ez megint egy közös érdek. Mint ahogy pl.a volt Gyógynövény üzem udvarán álló Török torony is városi érdek lenne, de senki nem foglalkozik vele, és magántulajdonban, elkallódva az idő eszi vasfogával. (Pedig ez az egyetlen török-kori felszíni lelet Baján.)

 

 Nos a posztra rengeteg komment érkezett.

A Türr István Múzeumból holnapra ígértek tájékoztatást.

Kaptunk elérhetőséget az önkormányzat, illetve az építkezés illetékeseihez is, de egyenlőre nem tudtuk elérni őket.

Nem adjuk fel. Holnap is lesz nap.

Aki pedig tud valamit az esetleges egykori vízes leágazásról az jelezze felénk a szerkesztoseg@sugopart.hu-n vagy facebook oldalunkon.

hozzászólok