2022. 26. Jusztina, Pál

Közélet

Miért nem lesz futópálya a szigetben?

Antal Tibor | 2020. Április 17. 13:24:38 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Megdöbbenéssel olvastuk tegnap az egyik helyi portálon, hogy nem fog megépülni a tervezett futópálya Baján, a Petőfi – szigetben, aminek terveiről tavaly júliusban nagy örömmel számoltunk be.

A korábbi tervek

Megkeresésünkre Nyirati Klára polgármester elismerte, hogy helytálló a hír, a város visszavonta a pályázatot, így arról faggattuk, mi volt az oka, hogy bevállalták a feltehetően nem nagy népszerűséget hozó döntést.

-A koronavírus járvány miatt közel 1 milliárd forintos bevétel kieséssel számolunk, ezért a költségvetést is újra kell terveznünk. A kormány úgy döntött, hogy a súlyadót elvonja az önkormányzattól, csak ez 130 milliós kiesést jelent, de emellett az üzletek bezárása, a gazdaság teljesítményének várható visszaesése miatt is jelentős bevételektől esünk el. Az önkormányzat a koronavírus elleni védekezésre, a maszkokra, fertőtlenítésre, a karanténba kerülők ellátására, az idősekről való gondoskodásra és a megnövekedett szociális támogatási igények kielégítésére semmilyen plusz forrást nem kap az államtól. Ebben a helyzetben nem maradt más lehetőség, mint azoknak a forrásoknak az átcsoportosítása, melyek nem számítanak a rendkívüli helyzetben halaszthatatlannak. A futópályára eredetileg a miniszterelnöki kabinetiroda támogatásával együtt 100 millió forint volt elkülönítve, de a közbeszerzési eljárásban beérkezett legalacsonyabb ajánlat közel 150 millió forintról szólt. Ez azt jelenti, hogy további nagyjából 50 millió forinttal kellett volna kiegészíteni az összeget, melyre az önkormányzatnak jelen helyzetben nincs lehetősége.

Helyette a munkahelyek megőrzése és a vállalkozások életben maradása érdekében az önkormányzati ingatlanok bérlőinek biztosítunk kedvezményeket. – válaszolta a város első asszonya.

hozzászólok