2023. 3. Balázs

Közélet

Mi történt a Sugovica-parti fákkal?

| 2014. Október 07. 11:41:33 | Utolsó frissítés: 8 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

A 100%-ban támogatott beruházás, melyet Baja nyert el „A Bajai Sugovica magasparti szakaszának megtámasztása, az épített és természeti környezet védelme” nevet viseli, és a Dél-alföldi Regionális Operatív Program (DAOP) 5.2.1/D-12-k pályázati azonosító tartozik hozzá. A szerződés – 2013 májusának végén lépett hatályba – részleteit mindenki ellenőrizheti saját maga is a korábbi írásunkban megadott elérhetőségen. A Bácskai Napló 2013 júniusában sietett közölni, hogy több mint 2 milliárd forint támogatást köszönhetünk városunk vezetésének: „Zsigó Róbert pénteken írta alá Szegeden a támogatási szerződést” (VII. évfolyam 11. szám). Majd hosszú csend következett: közel egy évig semmilyen információ nem érkezett arról, hogy mi történik éppen a partszakasszal. Végül ez év márciusában – a kivágást követően – újabb cikk született, miszerint elkezdték a munkálatokat a helyszínen. Ekkor már Rádóczi Valéria, a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda vezetője is megszólalt:

„A fákat azért kellett kivágni a teljes területen, mert az építés során a talajszintek jelentősen megváltoznak. Ráadásul a terület nagy részén a felszíni humuszréteget és feltöltést el kell távolítani, az építendő földművek állékonyságának biztosítása miatt.”

Kicsivel lejjebb Felső Darinka, a Kommunális Kft. kertészeti ágazatvezetőjének szavait olvashattuk:

„A növények túlnőttek, az idő is eljárt felettük. A fák erdészeti nyelven szólva vágáséretté váltak, a bozótos kiöregedett. … A fal meredeksége miatt semmilyen növényvédelemben nem részesültek a fák, így kórokozók és kártevők legyengítették az állományt, szükségszerű volt a fák zömének kivágása.” (VIII. évfolyam 4. szám)

A Naplóba bekerült egy olyan fénykép is, amelyen egy belülről elkorhadt fa látható. Viszont a helyszínen készült képeink alapján kijelenthetjük, hogy többségük egészséges volt. Így továbbra sem értjük, hogy azért kellett kivágni őket, mert megújítják a partfalat, vagy azért, mert betegek voltak, és mindenképpen el kellett volna távolítani őket. Ha pedig valóban olyan rossz állapotban voltak, akkor miért vártak eddig? Egyébként erdészeti nyelven elég szakmaiatlan dolog bozótosban fákról beszélni.

Érdekes volt a favágó módszer is. A munkások ugyanis a fakitermelés szokásaitól eltérően először úgy mentek végig a területen, hogy csak sorra kidöntötték a fákat (így néhány óra leforgása alatt végeztek az egésszel), és csak ezt követően tértek vissza a fatörzsek darabolásához, gallyazásához.  Mindezt vélhetően azért tették, hogy a város jobb érzésű közönsége ne tudjon felocsúdni, ne tudja a tevékenységet megakadályozni.

 

Nem történik semmi

 

Számunkra újdonság volt, hogy már elkezdték a munkát – a szerződésben 2013. szeptember 20-ára tervezték a projekt elindulását! – mivel a tényleges kezdés dátumát jelző hely üresen áll a pályázatok lefolyását felügyelő oldalon, sőt a kifizetésekről és a végrehajtási adatokról sem található fent információ.

Egyetlen érvet tudunk elfogadni a parti fák ilyen drasztikus eltávolítása kapcsán, mégpedig azt, hogy vannak bizonyos időszakok, amikor optimális a faállomány eltávolítása. Ez a vegetációs időszakon kívüli, a rügyfakadást megelőző, vagy a lombhullást követő napokat jelenti. Az állapotok megtekintése miatt viszont úgy véljük, hogy bőven megvárhatták volna a következő telet. Ugyanis nemhogy nem kezdték el a tényleges munkát, vagyis a felszíni humuszréteg elhordását, de még a gyökerek és néhány fatörzs is a helyszínen vannak. A bozótos, lápos terület elkeserítő látványt nyújt, akár a főtérről, akár a környező utcákról szemléljük. A munkagépek nyomaiban megmaradt pocsolyákban szúnyogok ezrei kelnek ki nap mint nap. Nem tudjuk, hogy vajon a kivágást végző cég abban a pillanatban rendelkezett-e a szükséges engedélyekkel, és hogy beszélhetünk-e jól átgondolt kivitelezésről. A parton készült képek tanúsága szerint aligha.

Rádóczi Valéria szerint jövő év májusában (2015-ben) végezni fognak. Várjuk, hogy hogyan birkóznak meg ezzel a nem mindennapi kihívással. És csak halkan jegyezzük meg, hogy a látványos turisztikai projektek mind elindultak (bár azok sem haladnak ütem szerint), ennél a fontos, ugyanakkor kevésbé reklámozható munkánál viszont még nagyon messze van a cél.

hozzászólok