2019. április 21. Konrád

Közélet

Leszerelték a kukákat - a probléma megmaradt

Antal Tibor | 2018. szeptember 12. 19:23:36 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

Az ominózus átjáró

 

Az idősebbek még talán emlékeznek, hogy Baján a Csermák téren (bár akkor még nem így hívták) a távolsági buszmegállónál is volt a Jelky András Szakközépiskola és Szakiskolának (bár akkor ezt sem így hívták) egy épülete.

 

 

Az első nagy társasház építési hullám idején a 90-es években aztán lebontották, és egy különös kupolás épületet emeltek a helyére, melynek  az egyik sajátossága, hogy középen át lehet gyalogolni alatta. Éppen emiatt éri sok bosszúság az ott lakókat, illetve azokat a vállalkozókat, akiknek itt van butikja, kávézója, üzlete, stb.

 

Szemét a leszerelt kuka helyén

 

Miért is?

 

- Mert sokan ezen a rejtett részen végzik éjszaka kisebb és nagyobb dolgukat. Az igénytelenség mellett ez azzal is magyarázható, mivel a buszpályaudvar nyilvános illemhelye este 8 óra körül bezár, az utolsó busz pedig éjjel 11 táján megy el.  Hiába készítettek a vállalkozások egy olyan táblákat, mely figyelmeztet az utcai alkoholfogyasztás, dohányzás (mást már ki sem mertek írni) tilalmára, csak annyit értek el, hogy ezt is levizelték. Többször is.

 

 

A térkő mocskos minden felé, a szemét szétdobálva, hiába a környékbeliek minden erőfeszítése. És az utóbbi hetekben csak romlott a helyzet, amióta augusztus végén leszerelték azt a három kukát, ami 20 éve itt teljesített szolgálatot.

 

Leszerelt kuka helye, a térkő kissé gyalázatos állapotban

 

Információink szerint az egyik üzlet alkalmazottja biztonsági okokból többször hozzá zárta a kerékpárját, ami miatt az ezzel megbízott nem tudta elvégezni az ürítését, és ezek után történt a szemétgyűjtő edény eltávolítása. Másnap másik kukához zárta, utána az is ment a levesbe.

 

Itt is volt egy kuka

 

Ezzel kapcsolatban az önkormányzat szóvivőjéhez fordultunk, akitől ezt a választ kaptuk:

 

"A Csermák-térrel kapcsolatos kérdés okán tájékoztatjuk arról, hogy a Csermák –tér problémás része (714 hrsz.) nem önkormányzati tulajdonú ingatlan, az nem közterület, hanem az ott felépült üzleteket,lakásokat tartalmazó társasház területe.

A rendelkezésünkre álló adatok alapján, ez a terület nem került közhasználat céljára átadásra, így ezen a területen az önkormányzatnak nincs jogosultsága  intézkedéseket tenni, és nincs kötelezettsége sem."

 

 

Ennek ellenére több mint 20 évig voltak ott kukák. Most le lett szerelve. Kötelesség és jogosultság nincs, szemét viszont egyre több.

 

Ez fogadta például múlt héten a városba busszal érkezőket pár méterrel arrébb:

 

 

Tehát lefordítva, úgy hogy többen megértsék. van egy udvarunk, amin központi elhelyezkedése miatt  naponta rengetegen keresztül mennek. Mivel fedett, és közel van a buszpályaudvarhoz, sokan itt is várakoznak esős időben, mivel a buszperonok ugye nem fedettek. Ezek az emberek eldobálják itt csikkjeiket, üres üvegeiket, akár szaros pelenkáikat is. De vannak olyanok is, akik ehelyett lelkiismeretesen azokba a kukákba dobják szemetüket, amelyek annak ellenére, hogy a várost erre jogilag semmi nem kötelezi, 20 éve ott vannak. Nagy a szemét így is, koszos a környék és éjszaka gyakran itt csöveznek. Emiatt  sokan és többször  reklamálnak, és kérnek segítséget a közterületfelügyelettől,a polgármestertől, a rendőrségtől, a népegészségügyi szolgálattól, de érezhető  változás ennek ellenére nem történik, illetve most annyi, hogy leszerelték a jogilag aggályos  szeméttárolókat, amik eddig jó szolgálatot tettek, és a z utcaseprúk sem tisztítják már a területet. 

 

 

Probléma ezzel megoldva? Vagy esetleg jöhetnek még ide takarítani Magdi néni vezetésével azok a gyerekek, akik vállalva a szélmalomharcot, a város, és környékének több pontját próbálták már megtisztítani.Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment