2021. 3. Kornélia

Közélet

Lakatlan lesz a Türr emlékmű

Antal Tibor | 2018. Május 11. 20:03:10 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Felújítják Baja emblematikus kilátóját a Türr István emlékművet 2018. május 14 – 30 között, tudhattuk meg a város honlapjáról, de nagyon helyesen az emlékműre is ki van írva a figyelmeztetés, hiszen ez idő alatt nem lehet majd felmenni.

 

 

A felújítás során valamennyi emléklakat el lesz távolítva, és a továbbiakban arra kérik a lakosságot, hogy ne helyezzenek el továbbiakat az emlékművön. Ennek több oka is van. A számuk növekedése egy idő után a korlát biztonságát, állékonyságát is veszélyezteti. Helyszíni szemlénk során tapasztaltuk, hogy néhol olyan sűrűségben vannak egymás hegyén – hátán, hogy úgy néznek ki, mint  az utódaikat mészvázukon hordozó  kagylók a Sugovicán.

 

 

A rozsdásodó lakatok elszínezik, károsítják  az emlékmű természetes kő elemeit is. A tájékoztatóból az is kiderül, hogy az önkormányzat a továbbiakban a lakatok elhelyezésére megfelelő helyet fog biztosítani, mint ahogy több városban már van is erre példa a műemlék épületek megvédése érdekében.  Sőt, ma azt is megtudhattuk, hogy a most eltávolításra kerülő zárszerkezetek is ide  lesznek átköltöztetve, nem a fémgyűjtőbe mennek. (pedig jelentős értéket képvisel a több mint 1000 példány)

 

Sok lakat műanyag palackot győz

 

Kérdés még, hogy az áthelyezés hogyan lesz megoldva, hiszen a kulcsokat a szerelmesek el szokták dobni, ezzel is örökre összeláncolva magukat.

 

Feltehetően biciklis szerelmes pár is járt a Türrnél

 

 

Csak hogy az emlékműről is legyen egy kép


hozzászólok