2021. 8. Mihály

Kékfény

Lóháton a bajai tanyák védelmében

www.police.hu | 2019. Augusztus 28. 16:27:08 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

A Baja környéki tanyákon élő emberek személy- és vagyonbiztonsága, továbbá az itt elkövetett bűncselekmények megelőzése, valamint visszaszorítása érdekében a rendőrök a külterületeken élőkkel rendszeres kapcsolatot tartanak, és fokozott járőrszolgálatot teljesítenek. Munkájukat augusztus 27-én ezúttal a Készenléti Rendőrség egységétől érkezett lovas rendőrök, valamint a Bajai Polgárőr Egyesület tagjai, a városi közterület-felügyelet és a helyi városőrség munkatársai közös szolgálat során segítették. A fokozottabb jelenlét a város szinte valamennyi tanyakörzetére kiterjedt. A lovas rendőrök olyan, korábban gépjárművel nehezebben megközelíthető helyeken élőkhöz is eljuthattak, ahová eddig ritkábban juthattak el a helyi egyenruhások. 

 

 

A rendőrök ellenőrzés alá vonták a tanyavilágban közlekedő járműveket, beszélgettek az ott élőkkel, tájékozódtak észrevételeikről, problémáikról. A rendőri jelenlét fontos célja a bűncselekmények megelőzése mellett a lakosság szubjektív biztonság érzetének erősítése.  

 

           

A vagyon elleni bűncselekmények megelőzésében sokat tehetnek azonban a külterületeken élők is. Gyakran előforduló probléma, hogy a bűnelkövetők lakatlan, hosszabb ideig őrizetlenül hagyott ingatlanokra hatolnak be, ahol az otthagyott értéktárgyakat eltulajdonítják. Felhívjuk azon ingatlan tulajdonosok figyelmét, akik ritkábban látogatják a külterületen lévő tanyát, hobbikertet vagy üdülőt, hogy ott értéktárgyat ne hagyjanak hosszabb időre őrizetlenül! A kerti kisgépeket, szerszámokat, szivattyúkat, termelő eszközöket, műszaki cikkeket lehetőség szerint vigyék haza, helyezzék biztonságba.        

Az ilyen típusú bűncselekmények esetében rendkívül fontos a megelőző tevékenység!

 

Először a bejutást kell megakadályozni. Mindenekelőtt az ajtókat, ablakokat kell biztonsági ráccsal ellátni, itt természetesen a pinceablaktól a külső padlásajtóig, a szivattyú aknától a szerszámtárolóig mindegyiket védeni kell. Az ajtókat biztonsági zárakkal lássák el, és lehetőségeik szerint – amennyiben mód van rá – az épületet szereltessék fel úgynevezett hangos- vagy néma riasztással üzemelő elektronikus védelmi berendezéssel! Ugyancsak ajánlatos rendszeresen látogatni a külterületei, ideiglenesen lakatlan házakat, hogy időről-időre meggyőződjenek azok sértetlenségéről.

 

Amennyiben mégis bűncselekmény sértettjeivé válnak, haladéktalanul értesítsék a 107, 112-es ingyenes segélyhívó számok egyikét.

 

 


hozzászólok