2020. 25. Géza

Közélet

Jók voltak a kérdések

Antal Tibor | 2018. Május 02. 17:49:30 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

 

Bár pár fontos dologról már beszámoltunk olvasóinknak a múlt heti várospolitikai fórumról (ilyenek voltak például az idei évre tervezett városi útfejlesztések, és az új szökőkutak építése a körforgalmakba) azonban a lakosság által felvetett kérdésekkel még nem foglalkoztunk. Az ülés elején Fercsák Róbert polgármester örömét fejezte ki, hogy sokan eljöttek a fórumra a város polgárai közül, majd az első napirendi pont után korrigálta önmagát, amikor észrevette, hogy többséget a polgármesteri hivatalban dolgozó hivatalnokok, az önkormányzati képviselők, és a sajtósok alkotják, a lakossági érdeklődőből viszont a vártnál kevesebben érkeztek.

 

 

Akik viszont jöttek, azoknak többsége fontos dolgokat vetett fel. Például mindjárt az elején egy idős hölgy igen indulatosan reklamált az ügyben, hogy a Bokodi úti köztemetőnél nincs gyalogátkelő, rossz az út és a járda minősége ami miatt el is esett a közelmúltban és sérülései keletkeztek, valamint buszperon és buszváró sincs a túloldalon. Még az sem nyugtatta meg teljesen, hogy Perlaky Ferenc, városüzemeltetési irodavezető 1 hónap leforgása alatt ígérte a probléma megoldását, amit már megrendelt a Bajai Kommunális és Nonprofit Kft-től.

 

Köztünk szólva jogos volt a panasz

 

Egy másik hölgy Pataki Edit a Livoda problémáit hozta fel. Többek közt a rendszeres illegális szemétlerakásról a mentőállomás és a sorompó közötti területen, illetve arról is beszélt, hogy  sok az elhagyatott gazos kert ahová évtizedek óta nem tette be a lábát a tulajdonosa. Ezekkel kapcsolatban radikális megoldásokat javasolt (akár a terület elvételét), ám sem a polgármester, sem a városüzemeltetési irodavezető nem tudott megnyugtató választ adni a két ügyben, még ha elismerték a problémákat és egyet is értettek a hölgy mondanivalójával.

 

 

Csibi János a Szent Antal – Rókus utca kereszteződés veszélyeire hívta fel a figyelmet, és konkrétan egy bokorra, ami miatt nehezen lehet kilátni a Szent Antal utcából.

 

A kifogásolt kereszteződés, melyhez hasonlóan nehezen belátható több is van a városban

 

Emellett a Szent Antal utca Bara lakótelepi szakaszának anomáliáiról is beszélt. Itt a rá merőleges utcák közül valamelyik jobbkezes, másnál pedig az elsőbbségadás a kötelező. Az úr szerint ezt egységesíteni kellene. Valamint felvetette, hogy a Bátory utca legkátyúsabb szakaszán legalább kőszórással lehetne segíteni.

 

Mi is kérdeztünk

 

A városfejlesztési Iroda munkatársai közül Jandóra Attila a Sugovica magaspartfal hibáinak javításáról is beszélt. A magaspartfal történetét megépülése óta nyomon követjük, ám kérdéseket vele kapcsolatban még csak egy alkalommal tudtunk feltenni, amire eleddig nem érkezett a válasz. Így elérkezettnek láttuk a pillanatot, hogy a fórum adta lehetőséggel élve két olyan hibával kapcsolatban kérdezzünk, amit ugyan az összes többivel együtt a közelmúltban javítottak, az alapproblémát viszont nem sikerült megoldani, és ezért további meghibásodások várhatóak. Az egyik ilyen a magaspartfal végénél lévő kimosódás, amit rendszeresen kövekkel szoktak pótolni,  azonban az esőzések többnyire mindig rontanak a helyzeten.

 

A köveket rendszeresen pótolni ki a kimosódás miatt

 

A másik ilyen hiba kicsit arrébb a város felé egy vízszivárgás ami folyamatos. Itt is kőpótlással tüntették el az időközben keletkezett lyukat április elején, ám víz továbbra is rendületlenül folyik már – már egy mocsarat létrehozva az alsó lapos részen, pedig igazából mint a magaspartfal többi szakaszán itt is a dréncsőnek kellene összegyűjtenie, és a legalsó rézsün egy kőkockába kellene kifolynia, ami itt valamiért nem működik.

 

A kőpótlás alatt továbbra is folyik a víz, már vízinövények is vannak és sok a darázs

 

Válaszában a szakember jelezte, hogy a tervek szerint május közepén a magaspartfal tervező mérnök gárdája a műszaki ellenőrökkel együtt bejárják a területet és felülvizsgálják az eddigi garanciális javításokat, hogy megfelelően történtek-e, illetve átbeszélik a további szükséges javításokat. Ez nem a végleges garanciális bejárás lesz, de ha felmerül olyan probléma amit másképp kell megoldani, azt a kivitelező garanciális bejárás után fogja javítani. A probléma okait a polgármesterrel közösen úgy foglalták össze, hogy korábban a házaktól szabálytalanul vezették le a csapadékvizet a Sugó felé, de amióta megépült a magaspartfal, azóta megszűnt ez a lehetőség. Ez azt eredményezte, hogy egy üres telek felé folyik el az összes víz, majd egy ponton koncentrálódik, és onnan folyik lefelé a Sugó irányába. Mint most megtudhattuk ez a szakasz már nem  része a tervezési területnek (erről eddig nem hallottunk), még ha nagyon annak is látszik.  Ennek ellenére a kivitelező már többször garanciálisan javította.

 

2015.X.12. Az elhangzottak alapján ez már nem a projekt része

 

Az elmondottak alapján feltételezzük, hogy igazából az általunk említettek közül a régebbi problémáról beszélt a szakember, mely fölött valóban egy üres telek található. A másik újabb keltezésű felett viszont házak, így valószínű az még projekt területe.

 

Ez feltehetően még a projekt része

 

Ugyanaz oldalról: Látszik hol  “locsolják” a füvet (gyakorlott kerttulajdonosok előnyben)

 

Várjuk a májusi bejárást és a fejleményeket.

 

A Bajai Televízió híradós összeállítása a fórumról:

 

 

Összességében a várospolitikai fórumon sok újdonságról számolhattak be a szakemberek. Valamit első kézből tudhattunk meg, a többséget viszont már a pályázati szakaszból ismerhettünk, vagy már korábban napvilágot láttak. Ilyen például, hogy a Dózsa György úton meghosszabbítják a kerékpárutat a várostábláig, és hogy az elkerülő út egy szakasza mellett is lesz  Szegedi úttól a Nagy István út felé. Végre 3 elektromos töltőállomás is  épül (Szegedi úti benzinkútnál, Petőfi – sziget, kórház parkoló) így lehet érdemes lesz már Teslákat venni. A töltőállomások használata egy ideig ingyenes is lesz, Megújul a Hadik utcai orvosi rendelő, és a távlati tervekben a Vasvári Pál utcai is szerepel. A Jelky tér átépítését biztos mindenki hallotta már, de felújítják az Akácos utcai bölcsödét, és még sorolhatnám. Úgyhogy évente egyszer megéri eljönni a várospolitikai fórumra, még ha egy kicsit “döcögős” 2.5 órás elfoglaltságról van is szó.

 

 


hozzászólok