2024. 20. Rafael

Közélet

Ilyenek lesznek az új körforgalmi szökőkutak

Antal Tibor | 2018. Április 26. 15:32:26 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

2018.IV.25. Tegnap még álltak a kordonok

 

Az április 25-i várospolitikai fórumon a városfejlesztési iroda munkatársainak jóvoltából a látványberuházásokról is esett szó, hogy kicsit pontosítsunk az épülő és a tervezett szökőkutakról. Elsőként a Szentháromság téri csobogó felújításának részleteit tudhattuk meg, mely gyakorlatilag a héten elkészült. Ma a kordonokat is elbontották, és megkezdődik a próbaüzem.

 

A Szentháromság téri csobogó látványterve

 

Újdonság, hogy a korábbiaktól eltérően látható vízfelület lesz, így talán végre nem fognak X – aktás körülmények között eltévedt autók beszakadni a szökőkútba, amire korábban több alkalommal is volt példa. A medence víztere 5 részre lesz elosztva. melyekben összesen 30 + 2 db vízfúvóka fog üzemelni, látványos vízképeket alkotva. Emellett még mint a régi jobb kvarcórák 8 fajta zenét fog játszani. A szökőkút átépítése 45 millió forintba került a városnak, a  hivatalos műszaki átvétel a hosszúhétvége miatt jövő hét második felére várható.

 

A főtéri csobogó átépítését még ha kordonokon keresztül is, de mindenki nyomon követhette. Azonban a két körforgalmi szökőkút látványterveit most a fórumon mutatták be először nyilvánosságnak. Az egyik változás a nem is olyan rég átadott Árpád – téri körforgalomban lesz kialakítva a jelenlegi Baja felirat és a kertészeti megoldás helyett.

 

Az Árpád téri szökőkút látványterve

 

Az új látványszökőkút körszökőkút lesz. A körforgalom zöldfelületéből egy vasbeton szerkezetű burkolt medence fog kiemelkedni, melybe egy rozsdamentes egyedi hajótest kap helyet. A vízsugarakat és a medencét víz alatti lámpatestek fogják megvilágítani.

 

 

De nem csak az Árpád téren fog épülni körforgalmi szökőkút, hanem a Köztársaság téren is a távolsági buszmegállónál. Itt szintén a zöldfelületből fog kiemelkedni egy burkolt vasbeton szerkezet, ez is kör alakú lesz, és szintén víz alatti lámpatestek fogják megvilágítani a vízsugarakat.

 

A Köztársaság téri szökőkút látványterve

 

Mind két szökőkút kivitelezését 2018. II. félévében szeretnék megkezdeni. A két körforgalmi szökőkút megvalósítására összesen 80 millió forintot biztosít a kormány.

 

A várospolitikai fórumon jelen volt dr. Cseh Béla, a Bajai Városvédő és – szépítő Egyesület elnöke is, aki a körforgalmi szökőkutakkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az ötletek mindenféleképpen érdekesek, de az előzetes egyesületi beszélgetéseken felmerült, hogy látvány elvonhatja a közlekedők figyelmét, ami balesetveszélyes lehet. Továbbá jelezte, hogy a véleményüket nem akarják senkire ráerőszakolni, és épp ezért nem is akarják keresni azokat akik érdekeltek ezekben a dolgokban, de nagyon szívesen fogadják, ha őket megkeresi valaki.

 

dr. Cseh Béla

 

Válaszában Fercsák Róbert polgármester kifejtette, hogy a hivatalnokok így is nagyon leterheltek, szerinte jobb lenne ha az egyesületek keresnék őket a hatékony együttműködés reményében.

 

Egyébként ha már a körforgalmi szökőkutaknál tartunk: van már egy ilyen a városban az 51-es út északi kivezeténél Érsekcsanád felé. Ez viszont biztos, hogy nem vonja el az autósok figyelmét, hiszen évek óta nem működik.

 

A nem működő körforgalmi szökőkút az 51-es északi kivezetésénél

 

A szökőkút építés tehát annak ellenére töretlen a városban, hogy többnyire csak akkor kerülnek szóba a csobogók ha nem működnek. Ha minden rendben velük kapcsolatban, azt mindenki természetesnek veszi.  Fórumunk hozzászólóinak többsége abban is egyetért, hogy ezen összegeket hasznosabb lenne például a város rossz állapotban lévő útjainak felújítására fordítani. De természetesen a beruházás kormányhatározat alapján megítélt 80 milliós forrását már másra költeni nem lehet.

 

 


hozzászólok