2021. 8. Mihály

Közélet

Halfőző csak védettségi igazolvánnyal?

Antal Tibor | 2021. Május 02. 16:00:06 | Utolsó frissítés: 6 napja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A 4 millió beoltott után kijött enyhítések hatására fogalmazódott meg bennünk, hogy ha a szállodákba, állatkertbe, mozikba, színházakba, sporteseményekre, éttermek belső helyiségeibe, könyvtárakba és még sorolhatnánk, csak azok mehetnek, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, akkor mi lesz a Halfőző Fesztivállal? Amit ugye tavaly hagyományos formájában nem lehetett megrendezni, és köztünk szólva jelen helyzetben sem fogadtunk volna rá nagy pénzben, hogy az idén ismét koncertek lesznek, és tömegek fognak hömpölyögni a Szentháromság téren és a szigetben július második szombatján.

De ha sokat változik addig a világ, és mégis lesz, akkor milyen feltételekkel? Kérik a védettségi igazolványt minden sarkon, asztalnál, vagy jöhet boldog – boldogtalan? Ezzel a kérdéssel Nyirati Klárához fordultunk, de közben a polgármester asszony már a Bajai Televíziónak is nyilatkozott ez ügyben. Ezek szerint Halfőző Fesztivál ahogy évtizedeken belül meg szoktuk, sajnos nem lesz. Ha lenne, akkor sem lehetne megoldani a védettség ellenőrzését, így csak anélkül mehetne. Több forgatókönyv van még a tarsolyban ami a lebonyolítást illeti, ami az esetleges enyhítések függvénye. Ezek közül a legvalószínűbb, hogy ugyanolyan városrészi főzések lesznek, mint tavaly voltak.

A városrészi halfőzések 2020-ban úgy jöttek a képbe, hogy csak 500 fő alatti rendezvényekre adtak engedélyt. Ezeket körbejárva többfelé jól sikerültek, de volt olyan helyszín is, amit az előzetes beharangozó ellenére meg sem tartottak.

Összességében van létjogosultsága annak a kezdeményezésnek is, például el tudjuk képzelni, hogy normál helyzetben plusz programként nyáron más időpontban meg lehetne tartani a Halfőző mellett egyfajta “kishalfőzőként”, viszont méltóan helyettesíteni biztosan nem fogja tudja az eredeti országos hírű nagy rendezvényünket.

hozzászólok