2021. 8. Mihály

Közélet

Főztek mindenhol

Antal Tibor | 2020. Július 11. 20:33:13 | Utolsó frissítés: 10 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Az idei jubileumi 25. Halászléfőző Fesztivált sajnos nem lehetett megrendezni a koronavírus okozta korlátozások miatt. Sokáig úgy tűnt mindenki csak szűk baráti körben főzhet, ám pár hete az enyhítések után a szervezők kitalálták, mi lenne ha a városrészekben külön rendeznének főzéseket 200 fő alatt.

Ez be is jött, több helyszínen jöttek létre kompániák, közösségek, és igazából a felerősödő szél sem tudta elrontani az estét. Körutunk során először a talán legautentikusabb helyszínre, a Fülöp utcai utcabálba látogattunk el. A szomszédok, barátok a kanyargós mellékutca egy részét lezárták, és középre pakolták be az asztalokat, bográcsokat. Itt közös himnuszénekléssel kezdtek szintis kísérettel, az asztaltársaságok között több kosaras legendával is találkozhattunk.

A legendák köztünk élnek

Ezután a Petőfi – szigetre siettünk, ahol két társaság is főzött. Az egyik a Véndió szomszédságában a híd lábánál, a másik a Sobri csárda környékén. Az utóbbiban a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének több mestere is főzött.

Horváth László bográcsa

Újvárosban a Csónak utcai nagy játszótér focipályáján gyűlt össze egy közepes nagyságú társaság.

Csónak utca

Érdekes helyszín volt a már jó rég bezárt Ganz óvoda udvara.

Sajnos a meghirdetett középiskolai helyszíneket nem találtuk meg. Az alvégi Koller Halbolt előtti játszótérre viszont odaértünk, igaz csak sötétedésre. Finom halat ettünk, köszönjük a meghívást.

Összességében ez nyilván egy más buli volt, mint a szokásos össznépi, de aki ott volt jól érezte magát. Nem láttunk rá példát, hogy az emberek vándoroltak volna ide – vagy oda, nem is lett volna nagyon miért, hiszen itt nem sztárfellépők adtak műsort egyik vagy másik helyszínen.

Javasolnánk, hogy jövőre a már megszokott és jól bevált Halászléfőző Fesztivál mellett, más időpontban legyenek megrendezve a városrészi halfőzések is még jobban kibővítve. Legalább ennyi előnyünk legyen ebből a helyzetből, hogy egy ilyen jó ötlettel lettünk gazdagabbak.

A Halászparton sokan táncoltak

De olvasóink által küldött fotók alapján sokan otthon főztek, és nemcsak Baján és környékén, hanem szerte a nagyvilágban.

Facebook galériánk:itt

hozzászólok