2018. február 21. Eleonóra

Közélet

Fontosak a földikutyák

MTI | 2017. november 09. 16:09:26 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Már több mint kétszáz hungarikumot és kiemelkedő értéket tartanak nyilván

 

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény jelentős eredménye, hogy a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő értékek száma mára elérte a 67-et, a Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő értékek száma pedig a 157-et - közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikomokért felelős államtitkára szerdán Budapesten A biodiverzitásról másképp 2. konferencián.

    Hozzátette, jelentős eredményeket értek el a gyümölcs- és tájfajták megőrzésére irányuló civil kezdeményezés alapján a gyümölcsészeti programban is, 2013 és 2016 között összesen 148 kert létesült, és közel 150 gyümölcs tájfajta 5405 oltványának telepítése történt meg. A gyümölcsész megállapodáshoz erdélyi és felvidéki települések is csatlakoztak, és a kertek száma 2017-ben tovább gyarapodott.

 


    A szakmai konferencián az államtitkár a biológiai sokféleség fenntartásáról és megőrzéséről elmondta, ennek egyik fontos része a földikutya fajmegőrzés. Közölte, az utóbbi évek leggyorsabb védetté nyilvánítási folyamatának eredményeként, alig öt évvel az állomány tudományos felfedezése után, az idén a bajai földikutya-rezervátum védett természeti területen már biztonságban lehet a világ egyik legjelentősebb délvidéki földikutya állománya.
  

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment