2023. 9. Félix

Közélet

Energetikai korszerűsítés

Sajtóközlemény | 2022. Szeptember 21. 05:27:18 | Utolsó frissítés: 9 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Sajtóközlemény

Megkezdődött a Területi Védőnői szolgálat és házi gyermekorvosi tanácsadó épületének energetikai korszerűsítése

2022. szeptember 8. napján a munkaterület átadással megkezdődött a Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Területi Védőnői szolgálat és házi gyermekorvosi tanácsadó épületének energetikai korszerűsítése. A projekt 46,11 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.

A pályázati felhívás célja az volt, hogy az önkormányzatok tulajdonában lévő épületek, illetve infrastrukturális létesítmények energiahatékonyságot célzó felújítását és fejlesztését elősegítse, amennyiben az egyes beruházások a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálják. Továbbá cél a projektek keretein belül a megújuló energiaforrások elérhetőbbé tétele, használatának ösztönzése, népszerűsítése is.

Az intézmény épülete helyi védettség alatt áll, az épület évtizedekkel ezelőtt épült, melyen jelentős, átfogó felújítás több éve nem történt. Az épület tartószerkezetileg jó állapotú, energetikailag azonban felújításra szorul.

Mivel az épület helyi védelem alatt áll, emiatt a homlokzati falak hőszigetelése nem megoldható, azonban a projektben tervezett tevékenységek – a homlokzati nyílászárók cseréje, a pince- és padlásfödém szigetelések, a tetőtéri szociális lakás hőszigetelése, a megújuló energia hasznosítása (napelem felszerelése), a fűtéskorszerűsítés (konvektorok kiváltása) – jelentős energia-megtakarítást eredményeznek.

Az építési, átalakítási munkák nem érintik az épület tartószerkezeteit, nem tartalmaznak építési engedély köteles tevékenységet. Az épület önálló energetikai rendszerrel rendelkezik, a projekt kidolgozása energetikai központú felmérésen alapult. A projekt eredményei csökkentik az ÜHG-kibocsátást a TNM rendelet előírásaira építve, a fejlesztés megfelel a TNM rendelet jelentős felújítás kategóriájának.

Az épület jelenleg a „II rossz” energetikai besorolásba tartozik, majd a fejlesztés megvalósulása után „DD korszerűt megközelítő” energetikai besorolást szerezhet.

Az építési munkálatok ideje alatt a Baja, Kolozsvár u. 3. szám alatti intézményben a tanácsadás zavartalanul, a megszokott nyitva tartással működik.

A kivitelezési munkák előre láthatóan 2023. februárjáig fognak tartani.

Projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-BK1-2021-00092

A projekt tervezett befejezési dátum: 2023.03.31.

Az elnyert támogatás összege: 46.110.000 Ft

A támogatás mértéke: 100% A projektről bővebb információt a www.bajaionkormanyzat.hu oldalon olvashatnak

hozzászólok