2023. 20. Klaudia

Közélet

Felújítják a ravatalozót

Sajtóközlemény | 2022. Szeptember 21. 06:54:00 | Utolsó frissítés: 6 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Megkezdődött a Bokodi úti köztemető ravatalozó épületének energetikai korszerűsítése.

2022.IX.21.

2022. augusztus 30. napján a munkaterület átadással megkezdődött a Bokodi úti köztemető ravatalozó épületének energetikai korszerűsítése. A projekt 75,83 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.

A pályázati felhívás célja az volt, hogy az önkormányzatok tulajdonában lévő épületek, illetve infrastrukturális létesítmények energiahatékonyságot célzó felújítását és fejlesztését elősegítse, amennyiben az egyes beruházások a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálják. Továbbá cél a projektek keretein belül a megújuló energiaforrások elérhetőbbé tétele, használatának ösztönzése, népszerűsítése is.

A korszerűsítésre kiválasztott épület Baja Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában lévő ravatalozó épülete, amely évtizedekkel ezelőtt épült, rajta jelentős, átfogó felújítás több éve nem történt. Az épület tartószerkezetileg jó állapotú, energetikailag azonban felújításra szorul.

A projektben az alábbi tevékenységek valósulnak meg:

– Homlokzati nyílászárók cseréje

– Oldalhatároló szerkezetek korszerűsítése (födémszigetelés, homlokzati hőszigetelés)

– Villamos hálózat korszerűsítése

– Megújuló energia hasznosítása (napelemes rendszer kerül kiépítésre)

– Fűtéskorszerűsítés

– Projektarányos akadálymentesítés

Már zajlanak a munkálatok

Az építési, átalakítási munkák nem érintik az épület tartószerkezeteit, nem tartalmaznak építési engedély köteles tevékenységet. Az épület önálló energetikai rendszerrel rendelkezik, a projekt kidolgozása energetikai központú felmérésen alapult. A projekt eredményei csökkentik az ÜHG-kibocsátást az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet előírásaira építve, a fejlesztés megfelel a TNM rendelet jelentős felújítás kategóriájának.

Az épület a korszerűsítés előtt a „JJ kiemelkedően rossz” energetikai besorolásba tartozik, a fejlesztés megvalósulása után „BB közel nulla energiaigény” energetikai besorolást szerezhet.

A kivitelezési munkálatok alatt a köztemető az eddigiekben megszokott módon látogatható, ugyanakkor a BAJAKERT Nonprofit Kft. ügyfélfogadási irodája ideiglenesen a Rókus temető (6500 Baja, Rókus utca 2.) temetőgondnoki irodájában érhető el.

A kivitelezési munkák előre láthatóan 2023. január 31. napjáig fognak tartani.

Projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-BK1-2021-00097

A projekt tervezett befejezési dátum: 2023.03.31.

Az elnyert támogatás összege: 75.830.000 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projektről bővebb információt a www.bajaionkormanyzat.hu oldalon olvashatnak.

hozzászólok