2024. 3. Kornélia

Közélet

Csatornázunk: újabb multik Baján

| 2014. Október 08. 14:23:01 | Utolsó frissítés: 9 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Lassan nem találni olyan építkezést és felújítást Baján, ahol ne botlanánk valamilyen nagyvállalatba. Így van ez a csatornázási munkálatokkal is: a kivitelezést elnyert Baja 2013 Konzorcium elnevezés mögött valójában Bajához egy szállal sem köthető korlátolt felelősségű társaságok állnak. A Tief Terra Kft. (a konzorciumvezető) egy svájci cég tulajdona, nevezetesen az EM Tiefbau Gruppe AG-é, a Swietelsky pedig az osztrák Swietelsky Baugesellschafté.

 

Mit kell tudni a két cégről?

 

Mind a Tief Terra, mind a Swietelsky érdekes ügyekben volt érintett az utóbbi években. A Tief Terra például egy budai villát szerzett meg minimáláron a fővárostól egy olyan árverésen, ahol vetélytársa az utolsó pillanatban, az árverés megkezdése előtt jelentette be, hogy mégsem kíván azon részt venni. A kérdéses telek egyébként műemlékvédelmi jelentőségű terület, a Kft. végül – ellenfél híján – 376 millióért, a kikiáltási áron vásárolhatta meg. Az Origo akkori cikkében arra is rámutatott, hogy a Tief Terra két év alatt 4,5 milliárdra növelte éves árbevételét. 2009-ben alapították, akkor még mindössze 141 millió volt ez az összeg. A cég többnyire konzorciumokban nyer el közbeszerzéseket, általában a Közgéppel és a Kelet-Út Kft.-vel; dolgoztak már hulladéklerakón, útfelújításon, szennyvíztisztításon, kerékpárút- és elkerülő építésén is.

A Baja és környéki szennyvízelvezetési projektben azonban a Swietelsky Magyarország a társa. A Swietelsky a legnagyobb hazai útépítő cégek közé tartozik, rögtön a Közgépet és a Srabagot követi a sorban. A 2013-2014-es időszakban útfelújításokra 24 olyan keretmegállapodást kötött az állam, amelyben a három cég valamelyike vagy együttesen, vagy külön-külön érintett. Így 75 milliárd adóforint kerül hozzájuk. Augusztusi hír, hogy ők nyerték el a 4-es metró kelenföldi megállójához kapcsolódó tendert.
A Swietelsky Magyarország 2013 óta perben is áll, a Védegylet Egyesület indított eljárást a vállalat és a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. ellen a Fővárosi Törvényszéken természetkárosítás miatt, tudta meg a 444.hu. De a vállalat érintett a balatonfüredi vitorlásügyben is. A füredi önkormányzat ingyen kapta meg a korábbi olimpiai központ kikötőjét az államtól, ennek a területnek nyerte el a Közgép, a Swietelsky és Fonyó Károly konzorciuma határozatlan időre a bérleti jogát. Évi 15 millióért kapták meg a telket, amelyre 3 milliárdból húznak majd fel egy szállodát. De nem ez az egyetlen terület, amelyet a balatonfüredi önkormányzat bérbe adott hasznosításra, a Swietelsky így építette fel a Hotel Silvert a vitorláskikötő mellett. Ezzel a témával a 444.hu és a Magyar Narancs is foglalkozott.

 

 

Baja és környékének csatornázása

 

A pályázatban – amely a Környezet és Energia Operatív Program körébe tartozik, ezért viseli a KEOP megjelölést – a Baja és környéke Víziközmű Beruházási Önkormányzati Társulás a kedvezményezettje, így a beruházást európai uniós támogatásból, az állami költségvetésből, valamint önerőből finanszírozzák.

A Tief Terra és a Swietelsky a csatornázási munkálatokért Baján, Vaskúton, Sükösdön és Érsekcsanádon mintegy 5 milliárd 80 millió forintot kap. A nyomtatványban egy ettől magasabb összeg szerepel, méghozzá 100 millióval több, ez a 101.600.000 Ft tartalékkeret. A végösszeg 85 %-át fedezi a támogatás, a fennmaradó 15 %-a pedig az önrész. A két vállalkozás a szerződés értelmében 1,501 milliárd forint előlegre jogosult. A papírt 2013. augusztus 8-án írta alá Zsigó Róbert a Társulás nevében, valamint a két cég képviselői. A teljesítés határideje: 2015. május 31.

Kisebb összeg „csurran-cseppen” a jogi tanácsadást végző ügyvédi irodának, a projektmenedzsmentet ellátó kft.-knek, a Baja Marketing Kft.-nek a tájékoztatási feladatok ellátásáért, egy másik konzorciumnak a mérnöki, műszaki ellenőrzésért, valamint a vagyonértékelésért egy zárt részvénytársaságnak.

Egyedüli bajai vállalkozásként a Baja Marketing Kft. szerepel a felsoroltak között. Ők a csatornázással kapcsolatos PR-tevékenységért és a tájékoztatásért felelősek. Ebbe beletartozik információs központ és/vagy információs zöld szám működtetése; internetes honlap készítése és fenntartása; sajtótájékoztatók, lakossági fórumok szervezése, mindenféle információs anyag készítése (szórólapok, fotódokumentumok), valamint a közvélemény-kutatás. A megbízásért 12 és fél millió forint jár, a szerződést Zsigó Róbert és Bócsa Barnabás, a Marketing ügyvezetője szignózta. A vállalkozó neve ismerősen csenghet, hiszen fideszes politikusokkal egyetemben, szintén sokat szerepel az irányítása alatt álló sajtótermékekben.

hozzászólok