2023. 3. Balázs

Közélet

Kinek kell a csúszkapálya?

| 2014. Október 08. 14:34:23 | Utolsó frissítés: 8 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Az egyik országos párt helyi szervezete még tavasszal kezdett aláírásgyűjtésbe a csúszkapálya megépítése ellen. Az összegyűjtött aláírásokkal a városvezetéshez fordultak, mert azt szerették volna, hogy népszavazás döntsön a beruházás kimeneteléről. Kétszer is terítéken volt az ügy a képviselőtestületi üléseken. Először, augusztus 28-án utasította el Fercsák Róbert a népszavazási kezdeményezés lehetőségét. Úgy indokolt, hogy a törvény nem teszi lehetővé, hogy egy ilyen szavazást kezdeményezzen, és egyébként is a kampány részének tekinti Széll Péter polgármesterjelölt felhívását.

A legutóbbi, egyben utolsó testületi ülésen újra napirenden volt a kötélpálya, ekkor a négy ellenzéki képviselő kezdeményezését utasították el. Hajdú Miklós, az ellenzék nevében kért információt a tervekről, nevezetesen arról, hogy pontosan milyen magasak is lesznek a betonoszlopok. A pályázati forrásból megvalósuló beruházás kedvezményezettje a Baja Marketing Kft., a cég ügyvezetője, Bócsa Barnabás válaszolt a képviselő szavaira. Szerinte a tiltakozók későn reagáltak, és még a projekt elindulásakor mindenkit, a lakosságot is tájékoztatták a beruházás részleteiről.

 

Az igazság az, hogy a Sugovica szabad strandjának felújításáról tudjuk a legkevesebbet. Az biztos, hogy a nyilvánosságra hozott látványtervek finoman szólva is torzítanak, a torony a volt Torelli oldalán biztos, hogy jóval magasabb lesz, mint ahogyan azt a képből sejteni lehetett. Ha valaki lent jár a parton, erről személyesen is meggyőződhet, hiszen már most, félkész állapotban járnak körülbelül annál a magasságnál, ami a képeken szerepel. Több mint érdekes, hogy az önkormányzat hivatalos oldalán (a bajavaros.hu-n) ez az egyetlen uniós forrásból készülő projekt, amely egyben közbeszerzés is, és mégsem érhető el egyetlen szerződése sem. A fejlesztés weboldalán egyébként 16,375 méter, illetve 11,915 méter olvasható az oszlopok magasságáról. (Összehasonlításképpen: a most épült kilátó az új Ökoparkban körülbelül 17 és fél méter.)

 

Megint ragaszthatják újra a dátumot a táblán

Szerencsére a központi pályázati oldalon (www.palyazat.gov.hu) szerezhetünk információkat a munka állásáról. Korábbi cikkünk írásakor a projekt tervezett befejezési ideje 2014. június elseje volt, már akkor késésben voltak. Azóta ezt a dátumot módosították, jelenleg november 15. szerepel az adatok között. Így, amit akkor kérdésként tettünk fel, vagyis hogy mikor vehetik újra birtokba a bajaiak a strandjukat, és hogy használhatják-e még az idei szezonban, akár meg is válaszolhatjuk. A csúszkapályát már biztosan csak a jövő nyáron tesztelhetjük, amennyiben addigra elkészül. Az biztos, hogy a városvezetés keményen kiáll a befejezés mellett. A támogatásból, amit a strand felújítására nyert el a Baja Marketing, már több mint 40 milliót lehívtak, vagyis még körülbelül ugyanennyi áll rendelkezésre, az önerőt korábban 20 millióval megemelték.

A leszavazott népszavazási kezdeményezésre válaszul az ellenzék szeptember 27-én tartott békés tüntetést. A megjelentek az épülő tornyok ellen tiltakoztak.

 

hozzászólok