2020. 26. Jusztina, Pál

Közélet

Bejártuk az új piaccsarnokot

Antal Tibor | 2020. Január 15. 22:09:12 | Utolsó frissítés: 8 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Hideg – ködös idő volt szerdán délelőtt, és a hó is szállingózott. Ennek köszönhetően a kuncsaftok is csak szállingóztak a bajai piacon, de igazából nem is azért mentünk le, hogy a forgalmat ellenőrizzük. Hanem hogy Némedi István, a Baja Vagyon Zrt. igazgatója, és Rosta Lajos a piac vezetője körbekalauzoljon minket az új csarnokban, ami már szerkezetkész.

Itt jobbra lesz a kocsma

Oldalfalai ugyanis állnak, és az impozáns üvegfelületek is a helyükre kerültek, így a munkások egy részének a nagy zimankóban legalább nem hidegben kell dolgoznia. Persze nem mindenki ilyen szerencsés, de erre még visszatérünk. Ami a lényeg. a csarnok építése a terveknek megfelelően halad, sőt ami szokatlan Magyarországon, még annál is kicsit jobban.

Maga az elrendezés úgy fog kinézni, hogy lent lesz egy nagy tér, ahol az árusító helyek lesznek kialakítva, körben pedig azok az üzletek kapnak helyet, amik most a régi csarnokban találhatóak meg, akár kívülről nyílik az ajtajuk, akár bentről. Árusítóhelyből összesen 60 lesz, ami több mint eddig, de szükség is van rá, hiszen egy új rendeletnek köszönhetően például tejterméket, és savanyúságot nem lehet majd a szabad ég alatt árulni.

Emelet – tetőtér

Az emeleten a piacvezetés kiszolgáló létesítményei lesznek találhatóak, tehát ott árusítás nem fog folyni. A gombaszakértő is az új csarnokba fog bekerülni,de az a földszintre.

Helyzet az emeleten

A csarnok főbejárata a Miklós utca felől lesz, de gyakorlatilag minden irányból meg lehet majd közelíteni. A piac mögötti járda térkövezve lesz, és beljebb kerül az úttesttől pár méterrel. Közte parkolókat alakítanak ki.

A térkövek már bevetésre készen

Több olvasónk is kérdezte, hogy vajon át tudnak-e menteni majd valamit a régi, hamarosan elbontásra kerülő csarnok hangulatából? Nos, ezzel kapcsolatban is jó híreink vannak, hiszen a csarnok két bejárata felett található 1962-es évszámot viselő mérleg ikont felújítás után el fogják helyezni az új csarnokban illetve környékén.

Ez hiányzott volna

További jó hír, hogy a kinti standok is épülnek. ha minden igaz, a csarnokhoz hasonlóan március végére el fognak készülni, és akkor átadhatják őket a forgalomnak.

Egyelőre a mohácsi csata emlékparkjához hasonlít a piac

Ezek után fogják elkezdeni a még megmaradt régi standok bontását a piac fősorán. A teljes beruházással 2020. szeptember 30-ig kell elkészülnie a fő kivitelezőnek, a Modinvest Kft-nek. A piac egy európai uniós pályázatnak (Baja Város Önkormányzat TOP-2.1.2-15-BK1-2016-00006 azonosítószámú, Baja – Zöld Város Gazdaságfejlesztési Program) köszönhetően újul meg 1.3 milliárd forintból.

Látványterv

A projekt tartalmának bemutatása: 1. Városi piac megújítása, fejlesztése: A beruházás során a Városi Piac teljes – 9582 m2 nagyságú – területe megújul.
A Miklós utcai telekhatáron új, korszerű, kétszintes piaccsarnok épül összesen 1995 m2 hasznos alapterülettel. A megújult épület, a megközelítőleg 3500 m2 nagyságú fedett-nyitott – 564 árusító egységet magába foglaló – árusító tér és a kapcsolódó infrastrukturális elemek (térburkolt közlekedő felületek, 34 db parkolóhely, 965 m2 zöldterület, vagyonvédelmi elemek, utcabútorok, árusító asztalok, kerítés, stb.) megvalósulásával a jelenlegi, igen rossz állapotban levő piac területe gazdaságélénkítő hatást gyakorolhat a térség kereskedelmi és foglalkoztatási helyzetére. 2. Zöldfelületek fejlesztése, sétánykialakítás, szabadidő aktív eltöltésére alkalmas rekreációs terek fejlesztése: A Dr. Alföldi József tér területén új városi aktív rekreációs zöldterületek jönnek létre. 3. Környezettudatosságra nevelő és szemléletformáló előadások („soft” elemek):


Az újonnan kialakított közösségi terek alkalmas és méltó helyszínévé válhatnak a helyi identitást, közösségformálást, környezettudatosságot erősítő akciók szervezésére, melyben a lakosság széles társadalmi rétegei és a civil szervezetek is aktív, kezdeményező szerepet kapnának.

hozzászólok