2024. 2. Zsigmond

Közélet

5000 forintot kapnak a bajai nyugdíjasok

Antal Tibor | 2017. December 20. 18:49:28 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

A decemberi képviselő testületi ülés 18. előterjesztése egy kiegészítő szociális ellátás bevezetéséről szólt, melynek köszönhetően 2018-tól évente egy alkalommal március hónapban 5000 Ft  összegű települési támogatásban részesül minden olyan bejelentett bajai lakhellyel rendelkező személy, akinek a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság havi 200.000 Ft alatti összegű saját jogú öregségi nyugdíjat, vagy egyéb nyugdíjszerű ellátást – kivéve kiskorúak árvaellátását – folyósít.

 

Ennek tervezett előirányzat összege hozzávetőleg 53 millió forint. A Nyugdíjfolyósító adatai szerint jelenleg 9791 fő bajai folyósítási címmel rendelkező személy részesül havi 200.000 forint alatti összegű öregségi nyugdíjban, vagy más nyugdíjszerű ellátásban. Ez kiszorozva 48.955.000 Ft + rájön erre 415 forint postaköltség fejenként, ami 4.063265 Ft, de ez csökkenthető ha hivatali kézbesítők viszik ki a juttatást.

 

A rendelettervezet részletes indoklásában megtaláltuk, hogy az előzetes hatásvizsgálat szerint a nyugdíjasok várhatóan  nagyobb részt Baja városában, helyi vállalkozók termékeire, szolgáltatásaira fogják fordítani az 5000 forintjaikat, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság fejlődéséhez. Valamint, hogy ez egy számottevő kiadás lesz az önkormányzatnak. Ha hozhatunk egy például a Bajcsy – Zsilinszky utca Gránátos és Szent László utca közötti 350 méteres szakaszának felújítása került nagyságrendileg ennyibe az idén.

 

Fercsák Róbert szerint ez egy  igen szép gesztus ez az önkormányzattól így az Idősek évének zárásaként,  melyet a megfelelő gazdálkodásnak köszönhetően tud biztosítani a város.  Dancsa Bálint sporttanácsnok annyit fűzött hozzá, hogy 12 éves képviselői múltja alatt talán a testület erre a döntésére a legbüszkébb.

 

Dancsa Bálint

 

Azt is megtudhattuk az ülésen, hogy azért 2018. márciusában érkezik először az 5000 forint a bajai nyugdíjasokhoz, mert előtte februárban el kell fogadni a város 2018-as költségvetését. Tehát elméletileg nem azért, mert 2018. áprilisában parlamenti választások lesznek.

 

A képviselőtestület egyhangúlag fogadta el a határozatot.

 

Az előterjesztés:

Letölthető dokumentum

 

A dokumentum forrása:www.bajaionkormanyzat.hu

 

 

 

 

 

 

 


hozzászólok